Jeżeli wino, to tylko wytrawne
2012-11-07, 17:11 | aktualizacja 2012-11-12, 15:11
- Tak naprawdę wino docenia się wtedy, kiedy pije się je w formie wytrawnej, gdy cukier nie zakrywa ani aromatu, ani smaku - mówi Piotr Stopczyński, enolog.
Posłuchaj
Piotr Stopczyński zarządza trzecią co do wielkości winnicą w Polsce przy Pałacu Mierzęcin w rejonie Gorzowa Wielkopolskiego. Podkreśla, że uprawa winorośli w naszym kraju nie jest łatwa. - Jak nie zima z mrozami, to lato pełne opadów, powodzi, a nawet gradu - wylicza.
Posłuchaj także innych niezwykle ciekawych radiowych reportaży >>>
Bohater reportażu radzi, by kieliszek z winem zawsze trzymać za nóżkę, ponieważ naszymi dłońmi ogrzalibyśmy napój. Kieliszki powinny być bezbarwne, żeby móc sprawdzić przejrzystość, klarowność. Trzeba też pamiętać, że wino nie lubi gwałtownych zmian temperatur.
Znawca poleca wina z Chile, Argentyny i Hiszpanii. Te ostatnie mają według niego ciekawe kolory, bogate aromaty i specyficzną delikatną wytrawność.