Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Wszystko zaczyna się od zupy
2012-10-29, 16:10 | aktualizacja 2012-10-30, 17:10
Wrzodowcy jesienią czują się gorzej. Gdy boli przed jedzeniem, w trakcie i po jedzeniu konieczna jest wizyta u lekarza i obowiązkowa zmiana diety.
Posłuchaj
Nic innego nie ma tyle zalet jak gęsta zupa. - Zupełnie niepotrzebnie boimy się zupy, obawiając się, że za sprawą ziemniaków przytyję – zauważa Urszula Kwiatek, dietetyk medycyny chińskiej. Jak wyjaśnia tuczy połączenie skrobi i tłuszczu czyli smażone ziemniaki, frytki. Ziemniaki potraktowane jak inne warzywo są jest bezpieczne warzywo dla wrzodowców. Maja one też potas, który obniża nadciśnienie. W zupie powinno też znaleźć się dużo marchewki i trochę selera, który zawiera błonnik, choć jego akurat nie powinni stosować w zbyt dużej ilości. Do zupy należy dodać rozgotowane płatki owsiane, trochę soli i pieprzu, dużo natki i koperku.
Zupa taka jest sycąca. Najlepiej jest ją jeść na śniadanie i kolację. Na obiad możemy jeść produkty mączne makarony, kluseczki, pierogi. – Bierzmy jednak mniejsze porcje – radzi Urszula Kwiatek.