Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Co jeść a czego nie, żeby mieć serce jak dzwon
2012-10-01, 16:10 | aktualizacja 2012-10-01, 16:10
- Jest kilka czynników, które najbardziej szkodzą sercu, głównie nadciśnienie tętnicze i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Każdy z tych aspektów wymaga innych zmian w diecie - mówi Baszar El-Helou, dietetyk.
Posłuchaj
Jeżeli cierpimy na nadciśnienie tętnicze, to powinniśmy ograniczyć spożycie soli i wszystkich produktów, które ją zawierają. - Tutaj nie mówimy tylko i wyłącznie o dosalaniu na talerzu, ale również o produktach typu wędliny, wszelkiego rodzaju przetwory, konserwy, produkty wysoko przetworzone, które powinny być ograniczone ze względu na dużą zawartość soli - wyjaśnia Baszar El-Helou z poradni dietetycznej Wanillia.
Co ciekawe, okazuje się, że cholesterol spożyty w posiłkach niekoniecznie wpływa na ten we krwi. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać produktów, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. - Czyli na przykład tłuszcze zwierzęce, występujące w maśle, tłustych serach, mięsach, smalcu - mówi rozmówca Katarzyny Pruchnickiej.
Co jeść, żeby nasz najważniejszy mięsień był zdrowy? - Pieczywo razowe, ryż brązowy, makaron razowy, kasze, naturalny płatki zbożowe, m.in. owsiane, różnorodne warzywa i owoce, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu - radzi Baszar El-Helou.
Z okazji Światowego Dnia Serca, który jest obchodzony w ostatnią niedzielę września przez cały tydzień w "Instrukcji obsługi człowieka", rozmawiamy o tym jak dbać o serce. Na "sercowe” rozmowy zaprasza Katarzyna Pruchnicka.