Naukowcy donoszą, a my wariujemy
Wiele produktów, którymi od małego karmiły nas mamy i których spożywanie zalecali lekarze może być dla nas szkodliwymi. To nie tylko mleko, które podobno powoduje osteoporozę zamiast jej zapobiegać oraz inne dolegliwości, ale i masło, jajka oraz… woda!
Foto: sxc.hu/CC
Nie milkną spory naukowców, czy mleko jest zdrowe czy może jednak szkodzi. Co jakiś czas pojawiają się nowe teorie na ten temat poparte badaniami i autorytetami specjalistów. Problem nie ogranicza się tylko do mleka, dotyczy wielu produktów spożywczych, które na co dzień konsumujemy.
- Wszystkie produkty, które są legalnie na rynku, muszą być bezpieczne – uspokaja prof. Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Wszystkie teorie rewolucyjne robione są dla pieniędzy, dla poklasku.
Jak podkreśla prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka każdy z nas musi słuchać swojego organizmu. Osoby, u których wykryto nietolerancję na jakiś produkt, np. mleko, nie mogą go jednak spożywać. - Dieta powinna być urozmaicona. Lepiej kupować żywność w mniejszych ilościach, ale z wyższej półki.
Jak nie dać się zwariować naukowym doniesieniom sp[rawdzała Izabela Woźniak.