Transatlantyk pobudza apetyt
2012-08-21, 13:08 | aktualizacja 2012-08-21, 14:08
- Każdy obraz z sekcji Kino Kulinarne budował w widzach poczucie wyczekiwania na to, co pojawi się później, czyli na kolację inspirowaną filmem - mówił Tomasz Wolny, dziennikarz TVP w Poznaniu i gospodarz niezwykłych wieczorów.
Posłuchaj
Widzowie tegorocznej edycji Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki Transatlantyk mieli okazję wziąć udział w pięciu wyjątkowych, inspirowanych pokazanymi obrazami kolacjach. - To była wielka kulinarna i filmowa przygoda - podkreślił Tomasz Wolny.
Po każdym z pokazów widzowie byli prowadzeni do eleganckiej dużej sali. Na wielkim ekranie goście mogli obserwować przygotowywanie dań. Kolacje tworzył Krzysztof Rabek - młody, utalentowany szef kuchni Hugo Restaurant. Zdaniem rozmówcy Ryszarda Jaźwińskiego proces ich przygotowania można określić mianem sztuki. - Te dania były oparte na naturalnych, lokalnych składnikach, ponieważ ideą Kina Kulinarnego jest edukować, że jedzenie powinno być zdrowe i świeże - mówił dziennikarz.
W repertuarze Kina Kulinarnego znalazły się następujące filmy: hiszpański dokument "Mugaritz B.S.O."; "Kuchnia rodziny Bras" - francuski film dokumentalny Paula Lacoste; angielski obraz "Jerozolima na talerzu" o przenikaniu się kultur i tradycji; "Danie miłości" - fabularny film chińsko-tajwański, który przed poznańską publicznością odkryje sekrety kuchni azjatyckiej - oraz niemiecko-amerykański "Oma i Bella" o dwóch starszych paniach, które przetrwały Holocaust, nadal mieszkają w Berlinie i gotują według starych, przedwojennych przepisów.
Na festiwalu Transatlantyk są obecni nasi wysłannicy: Barbara Marcinik i Ryszard Jaźwiński. Zapraszamy do słuchania relacji na naszej antenie.
(pg)