Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Tradycyjna Wigilia nie tuczy
2011-12-21, 16:12 | aktualizacja 2011-12-21, 16:12
W naszej tradycji kuchnia wigilijna, świąteczna jest kuchnią postną. Jeżeli byśmy rzeczywiście przestrzegali tych przepisów wigilijnych, to mielibyśmy znacznie chudszą kolację wigilijną i znacznie łatwiej strawną - mówi dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, dietetyk.
Posłuchaj
Dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, dietetyk, zwraca w Trójce uwagę, że na przykład tak powszechnie lubiana sałatka warzywna w majonezie nie jest tradycyjną świąteczną potrawą. Gość Grażyny Dobroń radzi, by podczas świąt wybierać tylko nasze ulubione potrawy. - U babci jemy pierogi, u cioci ciasto, a u teściowej sałatkę. Z każdego domu wybierajmy to, co w nim najlepsze - radzi.
Jeżeli już się przejemy, możemy sięgnąć po specjalne herbatki, które pomagają w trawieniu. - Należy pilnować, by tych tłustych potraw na stole nie było zbyt dużo, zwłaszcza jeśli mamy kłopoty z woreczkiem żółciowym - mówi. Dr Katarzyna Bukol-Krawczyk gorąco namawia, by przez święta nie siedzieć w domu. - Nawet jeżeli spędzamy ten czas z rodziną, też możemy wszyscy pójść na spacer - przekonuje.
"Instrukcji obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o 10.45.
(pg)