PRL od kuchni i okiem Michała Morawskiego

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
PRL od kuchni i okiem Michała Morawskiego
Bar "Piast" w Zielonej GórzeFoto: fot. Wikimedia Commons/Mohylek/lic. CC

W ostatnią sobotę października "Wehikuł Czasu" powiezie nas do – mówiąc językiem epoki – placówek zbiorowego żywienia alias lokali gastronomicznych, czyli do restauracji z czasów PRL.

Co w ówczesnym slangu kelnerów oznaczała AKUSTYKA? Jak lokale zareagowały w 1965 roku na ustawę o zwalczaniu alkoholizmu, która zabraniała podawać w restauracjach wódki bez zakąski? Gdzie można było zostać pobitym przez znanego pisarza, co w niektórych środowiskach Warszawy funkcjonowało jako powód do chwały?

Niepokojący obraz świata dancingów, lornety z meduzą i boksujących kelnerów wyłoni się z opowieści naszego gościa – którym będzie pan Michał Morawski, prawnik, a w pierwszej połowie lat 60. gitarzysta zespołu Pesymiści. 

Zaś w programie muzycznym mamy dla Państwa m.in. niezwykłe nagranie zapomnianego zespołu Odłam, działającego w Sopocie; pierwsze w życiu, a już porywające nagranie Michaja Burano z legendarnym zespołem Rhythm and Blues, oraz piosenkę Katarzyny Sobczyk z przejmującą partią saksofonu, na którym grał Zbigniew Bizoń.

Zapraszamy do słuchania w sobotę o godz. 18, Agnieszka Obszańska i Jerzy Sosnowski

Polecane