Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Święto jadła i napitku we Francji
2011-09-26, 15:09 | aktualizacja 2011-09-26, 15:09
Zajrzenie za kulisy gotowania, kuchnia od kuchni wielkich i słynnych restauracji, zwiedzanie winnic i gorzelni, uczty w kafejkach i restauracjach, warsztaty pod okiem największych mistrzów patelni i wielkie pikniki - to atrakcje pierwszego Święta Gastronomii we Francji.
Posłuchaj
W piątek 23 września rozpoczęła się pierwsza edycja imprezy. Stoją za nią aż trzy ministerstwa: gospodarki, edukacji i młodzieży, i rolnictwa. - Impreza jest przykładem, jakie znaczenie przywiązuje się do jedzenia i picia, do celebrowania biesiady nad Sekwaną i Loarą - mówi Marek Brzeziński.
W Awinionie kilkunastu szefów przygotowywało przyjęcie na pół tysiąca osób, a w menu znalazły się między innymi: gęsie wątróbki w ziołach, tatar z łososia, wędzony pstrąg w jabłkach i peklowana jagnięcina w kawiorze z bakłażanów. W Burgundii święto trwało trzy dni, piknikowano wśród winnic i w przystaniach jachtowych na rzekach.
W Paryżu mistrzowie przygotowywali dania na oczach zdumionych i zachwyconych podróżnych na paryskich lotniskach, zdradzając przy tym niektóre techniki gotowania.
A jeszcze więcej na naszej specjalnej stronie Kulinarny Czwartek >>>>
(pg)