Święto jadła i napitku we Francji

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Święto jadła i napitku we Francji
Foto: Glow Images/East News

Zajrzenie za kulisy gotowania, kuchnia od kuchni wielkich i słynnych restauracji, zwiedzanie winnic i gorzelni, uczty w kafejkach i restauracjach, warsztaty pod okiem największych mistrzów patelni i wielkie pikniki - to atrakcje pierwszego Święta Gastronomii we Francji.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii, 26 września 2011
+
Dodaj do playlisty
+

W piątek 23 września rozpoczęła się pierwsza edycja imprezy. Stoją za nią aż trzy ministerstwa: gospodarki, edukacji i młodzieży, i rolnictwa. - Impreza jest przykładem, jakie znaczenie przywiązuje się do jedzenia i picia, do celebrowania biesiady nad Sekwaną i Loarą - mówi Marek Brzeziński.

W Awinionie kilkunastu szefów przygotowywało przyjęcie na pół tysiąca osób, a w menu znalazły się między innymi: gęsie wątróbki w ziołach, tatar z łososia, wędzony pstrąg w jabłkach i peklowana jagnięcina w kawiorze z bakłażanów. W Burgundii święto trwało trzy dni, piknikowano wśród winnic i w przystaniach jachtowych na rzekach.

W Paryżu mistrzowie przygotowywali dania na oczach zdumionych i zachwyconych podróżnych na paryskich lotniskach, zdradzając przy tym niektóre techniki gotowania.

A jeszcze więcej na naszej specjalnej stronie Kulinarny Czwartek >>>>

(pg)

Polecane