Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Trzymaj cholesterol w ryzach
2011-09-05, 12:09 | aktualizacja 2011-09-05, 12:09
- Jeżeli mamy wysoki poziom cholesterolu, zachęcałabym do diety. Dieta obniżająca cholesterol jest moim zdaniem jedną z najsmaczniejszych - mówi w Trójce dietetyk Urszula Kwiatek.
Posłuchaj
Badanie, które pokazuje wysokość cholesterolu ogólnego, HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu i LDL, czyli tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów nosi nazwę lipidogramu. Jeżeli cholesterol ogólny wyjdzie nam powyżej 200, powinniśmy skonsultować się z lekarzem i przejść na dietę.
- Dieta obniżająca cholesterol działa dwutorowo: częściowo eliminuje się z menu, to co podnosi cholesterol, a dokłada to, co cholesterol obniża, a drugi tor to dieta wątrobowa - tłumaczy Urszula Kwiatek, dietetyk. Gość Grażyny Dobroń wyjaśnia, że za cholesterol odpowiada przede wszystkim stan wątroby, bo z diety pochodzi ok. 30 proc. cholesterolu a aż 70 proc. produkuje wątroba.
- Jeżeli wątroba działa sprawnie, to możemy jeść karkówkę i popijać ją piwem i nic się nie będzie działo.To złe działanie wątroby powoduje, że cholesterol od byle czego się podnosi. W związku z tym konieczne jest zbadanie wątrobowy i właśnie dieta wątrobowa - mówi Urszula Kwiatek.
Dieta obniżająca cholesterol może być oparta na jednej z dwóch baz: płatkach owsianych albo białej kapuście. Płatki gotuje się i piecze w piekarniku, żeby były jak najbardziej lekkostrawne, dodaje się do nich kwaśną śmietanę, kwaśne owoce, typu aronia, borówka amerykańska.
Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godzinie 10.45.
(pg)