Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Sałatka nicejska i kwiaty cukinii w cieście
2011-05-19, 17:05 | aktualizacja 2011-05-19, 17:05
Idealne danie dla osób goszczących na Lazurowym Wybrzeżu.
Posłuchaj
Do przyrządzenia sałatki nicejskiej potrzebna będzie zielona sałata, fasolka szparagowa, ziemniaki, jajka na twardo, filety z anusza wcześniej zamoczone w mleku. Pomidory, bazylia, czarne oliwki, ogórki i oliwa z oliwek. Można dorzucić także karczochy skropione cytryną.
Starannie obieramy łodygi cukinii. Ciasto tworzymy z mąki kukurydzianej, drożdży, śmietany i jaka z dodatkiem wody. Zagniatamy ciasto, obtaczamy w nim kwiaty i pocięte plasterki cukinii oraz bakłażanu. Smażymy we frytkownicy. Do tego zimne wino prowansalskie.
Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.