Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Piramida z warzyw
2011-05-11, 16:05 | aktualizacja 2011-05-11, 16:05
Podczas egzaminów końcowych w Akademii Kulinarnej Marek Brzeziński na przystawkę postanowił zaserwować marynowaną doradę. Dzisiaj podajemy przepis na egzaminacyjne danie główne – jagnięcinę z piramidą z warzyw.
Posłuchaj
Do przyrządzenia warzywnej piramidy będziemy potrzebować czerwoną paprykę faszerowaną przetartymi w mikserze pieczarkami. Marek Brzeziński postanowił przyrządzić także tian – potrawę prowansalską, do której dodaje się najróżniejsze warzywa występujące w tym regionie. Tian może być zatem z cukinii, pomidorów, papryki, z dużą ilością świeżych ziół.
Warzywa układamy jedne na drugich i sypiemy startym serem, a następnie zapiekamy w piekarniku.
Marek Brzeziński przyjął nieco inną technikę przygotowania tej potrawy. Wykorzystał cukinię, pomidory i bakłażan. Składniki jego tianu były przyrządzane w tradycyjnie francuski sposób. Każde z warzyw kucharz smażył oddzielnie na patelni w oliwie i maśle.
Z czerwonych pomidorów należy wyciąć zieloną końcówkę, po drugiej stronie nacina się skórkę w formie literki x, a następnie wrzuca się je po kolei do wrzątku i lodu. Później wykrawamy z pestki i kroimy w poprzek na cienkie i długie paski. Cukinie kroimy na prostopadłościany i wrzucamy na pół godziny do lodu z solą morską, to wyciąga z niej nadmiar wody. Drobno posiekane pieczarki trzeba skropić odrobiną cytryny, żeby nie ściemniały.
Wszystkie te składniki z dodatkiem świeżych ziół gotujemy na oliwie i maśle.
Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.