Serial "Biały Lotos" doczeka się własnej książki kucharskiej. Premiera już we wrześniu
Cieszący się ogromną popularnością serial "Biały Lotos" tym razem zaprasza na Hawaje, na Sycylię i do Tajlandii, ale szlakiem kuchni. Serial doczeka się oficjalnej książki kucharskiej. Premiera już na początku września.
Natasha Rothwell, "The White Lotus"
Foto: Mario Perez/HBO/The Hollywood Achive/EastNews
Autorem książki jest Jarrett Melendez, publikacja ma się ukazać pod szyldem wydawnictwa Insight Editions we współpracy z Warner Bros. i HBO.
Książka kucharska serialu "Biały Lotos" inspirowana Hawajami, Sycylią i Tajlandią
Książka zawiera ponad 50 przepisów, które odnoszą się do kulinarnych pejzaży z poszczególnych sezonów serialu: smaku Hawajów, przez włoskie dania sezonu drugiego, po azjatyckie i uliczne warianty kuchni tajskiej w sezonie trzecim.
Z materiałów promocyjnych wynika, że tom ma być zarówno "kolekcjonerski”, jak i praktyczny, z fotografiami, wskazówkami oraz przepisami na przekąski, główne dania, desery i napoje.
Z opisu wydawcy wynika, że tom składa się z przepisów "z kurortów” znanych z serialu. Ma to być nie tyle dosłowne odtworzenie potraw widocznych na ekranie, choć niektóre przepisy mają być bezpośrednio inspirowane scenami, ile z rekonstrukcji smaków przypisanych kolejnym sezonom serialu: Hawajom, Włochom i Tajlandii.
Czytelnicy dowiedzą się, jak przygotować m.in. hawajskie butter mochi i łososia lomi lomi, sycylijską pastę pescatore oraz tajskie pad thai goong.
Książka kucharska dla amatorów i profesjonalistów
Poza klasycznymi recepturami na dania główne i desery, książka ma zawierać przepisy na napoje i koktajle, praktyczne porady dla osób w różnym stopniu zaawansowania kulinarnego oraz fotografie potraw, które mają ułatwić odtworzenie efektu na talerzu.
Książka na rynku ukaże się 2 września.