Serial "Biały Lotos" doczeka się własnej książki kucharskiej. Premiera już we wrześniu

Cieszący się ogromną popularnością serial "Biały Lotos" tym razem zaprasza na Hawaje, na Sycylię i do Tajlandii, ale szlakiem kuchni. Serial doczeka się oficjalnej książki kucharskiej. Premiera już na początku września.  

Serial "Biały Lotos" doczeka się własnej książki kucharskiej. Premiera już we wrześniu

Natasha Rothwell, "The White Lotus"

Foto: Mario Perez/HBO/The Hollywood Achive/EastNews

Autorem książki jest Jarrett Melendez, publikacja ma się ukazać pod szyldem wydawnictwa Insight Editions we współpracy z Warner Bros. i HBO.

Książka kucharska serialu "Biały Lotos" inspirowana Hawajami, Sycylią i Tajlandią

Książka zawiera ponad 50 przepisów, które odnoszą się do kulinarnych pejzaży z poszczególnych sezonów serialu: smaku Hawajów, przez włoskie dania sezonu drugiego, po azjatyckie i uliczne warianty kuchni tajskiej w sezonie trzecim.

Z materiałów promocyjnych wynika, że tom ma być zarówno "kolekcjonerski”, jak i praktyczny, z fotografiami, wskazówkami oraz przepisami na przekąski, główne dania, desery i napoje.


Z opisu wydawcy wynika, że tom składa się z przepisów "z kurortów” znanych z serialu. Ma to być nie tyle dosłowne odtworzenie potraw widocznych na ekranie, choć niektóre przepisy mają być bezpośrednio inspirowane scenami, ile z rekonstrukcji smaków przypisanych kolejnym sezonom serialu: Hawajom, Włochom i Tajlandii.

Czytelnicy dowiedzą się, jak przygotować m.in. hawajskie butter mochi i łososia lomi lomi, sycylijską pastę pescatore oraz tajskie pad thai goong.

Książka kucharska dla amatorów i profesjonalistów

Poza klasycznymi recepturami na dania główne i desery, książka ma zawierać przepisy na napoje i koktajle, praktyczne porady dla osób w różnym stopniu zaawansowania kulinarnego oraz fotografie potraw, które mają ułatwić odtworzenie efektu na talerzu. 

Książka na rynku ukaże się 2 września.