Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Halibut na świąteczny stół
2011-04-18, 11:04 | aktualizacja 2011-04-18, 11:04
Święta Wielkanocne we Francji wszystkim kojarzą się z kolorem czekoladowym. I rybami!
Posłuchaj
Cukiernie już kilka tygodni wcześniej prześcigają się w dekoracjach świątecznych. Króliki, jaja, kurki i zajączki, a wszystko z czarnej, brązowej i białej czekolady. W wielu miastach organizowane są nawet łowy dla detektywów spod znaku czekolady.
Ale na wielkanocnym stole prócz łakoci znaleźć się musi ryba! - Morue (suszony i solony dorsz) albo halibut, przygotowywane na wiele sposóbów, to klasyczne danie na Wielkanoc we Francji - mówi Frank Poupard, szef Le Cordon Bleu.
Dziś przyrządzamy świeżego halibuta.
Filety wrzucamy do garnka, szalotkę kroimy, NIE SIEKAMY, na to układamy łodyżki tymianku, grubą sól morską, masło i pieprz.
Można ugotować szparagi lub warzywa. A wino?
Aby usłyszeć, jakie wino pasuje do wielkanocnego halibuta, wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.
(asz)