Poznać stolicę od kuchni: ostatnie dni wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"

Interesuje Cię, co i na czym jadali mieszkańcy Warszawy w dawnych wiekach? A może sam chcesz przyrządzić jakieś danie według starych przepisów? Jeszcze tydzień, do 17 kwietnia, w Muzeum Warszawy trwa wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska".

Poznać stolicę od kuchni: ostatnie dni wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"

Powstańcza kuchnia polowa na podwórzu kamienicy przy ul. Kredytowej 3, 1944. Fot. Sylwester „Kris” Braun

Foto: mat.prasowe/Sylwester „Kris” Braun/Muzeum Warszawy

Ta wystawa to smakowita w wielu aspektach wycieczka przez osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Można poznać zarówno aspekt społeczny jedzenia, jak i nowinki techniczne, które w kuchni zaczęły pojawiać się na początku XIX wieku, potrawy, które serwowano, oraz specyfikę kuchni charytatywnych i kuchni ulicznej, także tej współczesnej.

Warszawskie jedzenie pełne zaskoczeń

Jedzenie odgrywa istotną rolę w historii społecznej – także tej miejskiej, której poświęcona jest wystawa. Pokazuje zmiany zachodzące na przestrzeni wieków, ale też wpływa na obyczaje, relacje międzyludzkie i kształtowanie przestrzeni miejskiej – od średniowiecza po współczesność. Przez tę ważną sferę życia prowadzą zwiedzających odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki – zarówno dawnej, jak i współczesnej.


Przy okazji można dowiedzieć się, że początki dziś tak modnego street foodu sięgają średniowiecza, czym były handelki i bawarie, jak długą tradycję mają kawiarniane ogródki oraz pikniki nad Wisłą.

Dodatkowe atrakcje i zabawy

W ostatnich dniach trwania wystawy warto skorzystać z dodatkowych atrakcji: 13 kwietnia odbędzie się oprowadzanie kuratorskie, a 17 kwietnia będzie można wysłuchać wykładu "Uczta wielkoczwartkowa. Post, świętowanie i Wielkanoc od kuchni".


W kilku miejscach ekspozycja płynnie przechodzi w przestrzeń zabawy i nauki dla najmłodszych. Obok dużego stołu, przedstawiającego nakrycia z różnych epok, przygotowano miejsce do twórczej aktywności: komponowania z magnesów własnych "posiłków". 

Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" w Muzeum Warszawy potrwa do 17 kwietnia. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej muzeum oraz w mediach społecznościowych.

 

***

Piotr Radecki/kor

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.