"Tu Myśliwiecka 3/5/7": co każdy człowiek o kluskach wiedzieć powinien?
2025-03-24, 16:03 | aktualizacja 2025-03-25, 11:03
Leniwe, śląskie, a może w stylu azjatyckim? Prosty posiłek i "comfort food" w jednym, do tego odmieniany przez zmieniające się trendy i szerokości geograficzne. Kluski były jednym z tematów audycji "Tu Myśliwiecka 3/5/7".
W audycji "Tu Myśliwiecka 3/5/7" podaliśmy na talerzu kompendium wiedzy o... kluskach. W studiu odwiedziła nas Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka bloga "Zabawy jedzeniem" i książki "Kluski. Teoria i praktyka".
Posłuchaj
- Tak jak większość Polaków, mam do klusek wielki sentyment z dzieciństwa. To było jedzenie, które robiła mi babcia, którego robienia nauczyła mnie babcia. Na okładce mojej książki widnieje kluska śląska, i to jest dla mnie kluskowy absolut: kluska ukochana, kluska, która właśnie z dzieciństwem mi się kojarzy - tak Paulina Nawrocka-Olejniczak tłumaczy genezę swojej miłości do klusek. - Ale kluski także mnie zafascynowały, bowiem pokazały, jak pięknie potrafimy się w kuchni różnić, jak się potrafimy czasem o jedzenie kłócić, w tym i o kluski właśnie. I to, jak w każdym właściwie rejonie kluski jemy. I w każdym inne - wskazuje.
- I stwierdziłam, że to, jak podchodzimy do tematu, jest bardzo ciekawe i warte zbadanie - dodaje.
Ponadto w audycji:
- w "Przystanku Świat" zajrzeliśmy do austriackich szkół, które od 1 maja wprowadzą zakaz używania telefonów komórkowych przez uczniów;
- w "PrzySłowiu" Mateusz Adamczyk wyjaśnił, skąd pochodzą nazwy miesięcy;
- nie zabrakło też klasyków "Tu Myśliwieckiej" - poleceń Trójkowych podcastów, płyty tygodnia i piosenki dnia.
***
Na audycję "Tu Myśliwiecka 3/5/7" w poniedziałek (24 marca) o godz. 13.05 zaprosił Michał Nogaś.
dm/pr/kor