Jagnięcina

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jagnięcina
Jagnięcina

- My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii 31 marca 2011
+
Dodaj do playlisty
+

Dzisiaj podajemy pół przepisu, tylko na mięso. Ważne, żeby w zestawie znalazły się jednak marchewka, bakłażany, cukinia, pomidory, czosnek, listek laurowy i tymianek.

Najpierw przygotowujemy farsz. Kolejne ząbki czosnku, liście kolendry, bazylii i pietruszki starannie posiekane wrzucamy do miksera razem z orzeszkami pistacjowymi. Pierś kurczaka posolić i zmielić w mikserze. Dodajemy białko i w ostatniej chwili – śmietany.

Teraz należy przetrzeć przez drobne sito i dodać do farszu ziołowego. Jagnięcinę trzeba oprawić, odcinając z niej grubą warstwę tłuszczu. Wykrawamy filet, kości tasakiem tniemy na drobno. To będzie sos, razem z cebulą, marchewką i selerem.

Dodajemy kilka kropel białego wina. Filet obkładamy farszem i owijamy cieniutką warstwą ciasta. Następnie kładziemy na patelnię, a później do pieca na 180 stopni i maksimum osiem minut. Mięso musi być w środku różowe. No dobra.  

W poniedziałek podamy przepis na panierowany czosnek.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(dmc)

Polecane