Świąteczne smakołyki. Jak ich nie zmarnować?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Świąteczne smakołyki. Jak ich nie zmarnować?
Co zrobić z jedzeniem, które zostaje nam po świętach?Foto: PAP/Darek Delmanowicz

Co roku po świętach jedzenia w wielu domach zostaje zbyt dużo, aby można je było przejeść. Dla części osób przygotowywanie jedzenie i jego dostatek, to sposób wyrażania uczyć.

  • Czemu tak trudno sobie odmówić kolejnej porcji jedzenia?
  • Co i jak mrozić. ABC przygotowywania potraw do zamrażarki.
  • Podziel się posiłkiem. Nadmiar produktów spożywczych i gotowych potraw możemy oddać do jadłodzielni. Sprawdź, listę lokalizacji.  

– Kojarzy się z bliskością, obdarowywaniem, dogadzaniem sobie; te dokładeczki, że jeszcze sernik czy makowiec… To, w bardzo optymistycznej wersji, sposób wyrażania uczyć wobec siebie – mówi Wiktoria Górecka, psychodietetyczka. 

A może zamrozić? Jak przygotować do tego dania?

Jednak nadmiar jedzenia może się łatwo zepsuć. Jak zatem temu zapobiec? Jednym z najprostszych sposobów jest oczywiście zamrożenie tego, czego nie jesteśmy w stanie przejeść. Warto jednak podzielić to, co nam zostało, na kilka części. – Mniejsze porcje, podzielone na wielkość posiłku odpowiednią dla określonego gospodarstwa domowego. To nam ułatwi, bo nie będziemy rozmrażać wielkiej porcji i zastanawiać się znowu, co zrobić z tym karpiem – podpowiada rozmówczyni Pawła Turskiego. 

 Przeczytaj także:

Konserwacja dań bez chemii. O czym trzeba pamiętać?

W niedawnej "Porze na Trójkę" przypominaliśmy zasady mrożenia żywności. Jak podkreślał Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej wykorzystywanie niskich temperatur to jeden z najskuteczniejszych sposobów konserwacji żywności bez użycia środków chemicznych. Powinniśmy jednak pamiętać, aby nie zamrażać danego produktu dwukrotnie, chyba że w międzyczasie poddajemy go obróbce. – Czyli rozmrażam głęboko zamrożoną rybę, mogę ją ugotować i ponownie zamrozić, ale staramy się tego jednak unikać – radził Grzegorz Łapanowski. 

Można też puścić wodze fantazji i na bazie wigilijnych potrwa przygotować kolejne dania. Na przykład niezjedzone dzwonka świątecznego karpia można obrać z ości i wykorzystać jako bazę do przygotowania rybnego pasztetu czy kotletów. 


Posłuchaj

3:31
Co zrobić z jedzeniem, które zostaje nam po świętach? (Pora na święta/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Zostało Ci za dużo? Podziel się!

Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przypomina z tej okazji o zlokalizowanych w całej Polsce jadłodzielniach i zachęca do korzystania z nich. 

>>> Mapa jadłodzielni w Polsce <<<

Jadłodzielnie to ogólnodostępne, społeczne lodówki, szafki lub półki ustawione w miejscach publicznych. Służą do bezpłatnej wymiany żywności pomiędzy ludźmi, niezależnie od ich statusu materialnego. W jadłodzielniach możemy zostawić produkty spożywcze, których już nie zjemy w terminie ich ważności lub skorzystać z tego, co pozostawili inni. 

***

Tytuł audycji: Pora na święta
Prowadzi: Piotr Firan
Autor materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 26.12.2023
Godzina emisji: 8.52

IAR/gs/aw

Polecane