Zostało Ci jedzenie po świętach i nie wiesz co z nim zrobić❓ Nie wyrzucaj❗
— Główny Inspektorat Ochrony Środowiska (@PL_GIOS) December 22, 2023
🍽 Oddaj niewykorzystaną żywność do pobliskiej jadłodzielni.
👉https://t.co/mXddql2TMl#ChronimyŚrodowisko
Świąteczne smakołyki. Jak ich nie zmarnować?
2023-12-26, 11:12 | aktualizacja 2023-12-26, 11:12
Co roku po świętach jedzenia w wielu domach zostaje zbyt dużo, aby można je było przejeść. Dla części osób przygotowywanie jedzenie i jego dostatek, to sposób wyrażania uczyć.
- Czemu tak trudno sobie odmówić kolejnej porcji jedzenia?
- Co i jak mrozić. ABC przygotowywania potraw do zamrażarki.
- Podziel się posiłkiem. Nadmiar produktów spożywczych i gotowych potraw możemy oddać do jadłodzielni. Sprawdź, listę lokalizacji.
– Kojarzy się z bliskością, obdarowywaniem, dogadzaniem sobie; te dokładeczki, że jeszcze sernik czy makowiec… To, w bardzo optymistycznej wersji, sposób wyrażania uczyć wobec siebie – mówi Wiktoria Górecka, psychodietetyczka.
A może zamrozić? Jak przygotować do tego dania?
Jednak nadmiar jedzenia może się łatwo zepsuć. Jak zatem temu zapobiec? Jednym z najprostszych sposobów jest oczywiście zamrożenie tego, czego nie jesteśmy w stanie przejeść. Warto jednak podzielić to, co nam zostało, na kilka części. – Mniejsze porcje, podzielone na wielkość posiłku odpowiednią dla określonego gospodarstwa domowego. To nam ułatwi, bo nie będziemy rozmrażać wielkiej porcji i zastanawiać się znowu, co zrobić z tym karpiem – podpowiada rozmówczyni Pawła Turskiego.
Przeczytaj także:
- Zaciskamy pasa. Na święta kupimy mniej
- Świąteczna uczta Jana III Sobieskiego. Czy dziś jedlibyśmy ją ze smakiem?
- Grzyby - pokarm nie dla każdego. Kto powinien ich unikać?
Konserwacja dań bez chemii. O czym trzeba pamiętać?
W niedawnej "Porze na Trójkę" przypominaliśmy zasady mrożenia żywności. Jak podkreślał Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej wykorzystywanie niskich temperatur to jeden z najskuteczniejszych sposobów konserwacji żywności bez użycia środków chemicznych. Powinniśmy jednak pamiętać, aby nie zamrażać danego produktu dwukrotnie, chyba że w międzyczasie poddajemy go obróbce. – Czyli rozmrażam głęboko zamrożoną rybę, mogę ją ugotować i ponownie zamrozić, ale staramy się tego jednak unikać – radził Grzegorz Łapanowski.
Można też puścić wodze fantazji i na bazie wigilijnych potrwa przygotować kolejne dania. Na przykład niezjedzone dzwonka świątecznego karpia można obrać z ości i wykorzystać jako bazę do przygotowania rybnego pasztetu czy kotletów.
Posłuchaj
Zostało Ci za dużo? Podziel się!
Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przypomina z tej okazji o zlokalizowanych w całej Polsce jadłodzielniach i zachęca do korzystania z nich.
>>> Mapa jadłodzielni w Polsce <<<
Jadłodzielnie to ogólnodostępne, społeczne lodówki, szafki lub półki ustawione w miejscach publicznych. Służą do bezpłatnej wymiany żywności pomiędzy ludźmi, niezależnie od ich statusu materialnego. W jadłodzielniach możemy zostawić produkty spożywcze, których już nie zjemy w terminie ich ważności lub skorzystać z tego, co pozostawili inni.
***
Tytuł audycji: Pora na święta
Prowadzi: Piotr Firan
Autor materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 26.12.2023
Godzina emisji: 8.52
IAR/gs/aw