Jak szkoła, to szkoła

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak szkoła, to szkoła
Foto: Glow Images/East News

W Le Cordon Bleu spotyka się ludzi z całego świata, poznaje ich kulturę, tradycję, dostrzega różnorodność. Ale gdy zbliża się egzamin końcowy – wszyscy są tacy sami - zmęczeni i zestresowani.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii 14 marca
+
Dodaj do playlisty
+

Do egzaminu pisemnego trzeba wyuczyć się z detalami sześciu przepisów. Wydawać by się mogło, że wśród dorosłych, odpowiedzialnych ludzi, wszystko przebiegnie gładko. A jednak nie …

- Po raz pierwszy w historii Akademii od 1895 roku złapano kogoś na ściąganiu. Egzamin musieliśmy powtórzyć – opowiada Marek Brzeziński.

Jednym z tematów egzaminu pisemnego były sosy. I dziś zaproponujemy kilka z nich:

- sos andaluzyjski – powstanie, jeśli do sosu na majonezie doda się mieszankę surowych i gotowanych pomidorów; doskonały dodatek do szaszłyków ze skorupiaków lub ryb na zimno;

- sos tartare – do majonezu dodajemy jaja na twardo, szczypiorek, drobno posiekaną cebulę, kapary, estragon; pasuje do ryb z frytkownicy lub smażonych po angielsku;

- sos aioli to przepuszczone przez sitko gotowane ziemniaki, żółtko, cytryna i oliwa;

- sos maltański – to nic innego jak sos holenderski z sokiem z czerwonej pomarańczy; najlepiej smakuje ze szparagami lub rybą na parze.

Smacznego!

 

Aby wysłuchać całej audycji wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)



Polecane