Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Od książki do talerza
2011-03-10, 16:03 | aktualizacja 2011-03-10, 16:03
Międzynarodowe Targi Książki Kulinarnej to nie tylko prezentacja publikacji. To prawdziwe święto kuchni, gdzie można skosztować produktów i potraw uwiecznionych na papierowych kartach.
Posłuchaj
W Paryżu zaprezentowali się szefowie z całego świata. Szwedzi przywieźli żółte sery, Peruwiańczycy różne odmiany ziemniaka, a dwie mistrzynie z Kolumbii prezentowały potrawy przygotowywane we frytkownicach.
Nie zabrakło Włochów, Francuzów czy przedstawicieli regionu Azji. Były także książki poświęcone w całości poszczególnym produktom: winom, oliwie, makaronom.
- My jesteśmy tutaj obecni, gdyż Le Cordon Blue prowadzi także działalność wydawniczą. Gdy Le Cordon Blue powstawało w 1895 roku, zanim stało się szkołą, było pismem poświęconym sprawom kulinarnym. Wydajemy książki we współpracy z innymi wydawnictwami, jak na przykład Mała Encyklopedia Czekolady Larousse’a, którą przetłumaczono w sześciu językach - opowiadała Sandra Messier z Le Cordon Blue.
Patrząc na pięknie wydane albumy pełne smakołyków i próbując przygotowanych na paryskich targach potraw Marek Brzeziński nabrał ochoty na Ayam Panggang Percika, czyli kurczaka po malajsku. Jak tylko sam zmierzy się z tym wyzwaniem, podzieli się z nami przepisem i sposobem przygotowania.
Aby usłyszeć do kogo został przyrównany mistrz Benedetto d’Epiro wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.
(asz)