Zbierasz grzyby? - Upewnij się, co wkładasz do koszyka. Pomyłki mogą być tragiczne

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Zbierasz grzyby? - Upewnij się, co wkładasz do koszyka. Pomyłki mogą być tragiczne
Przed zjedzeniem zebranych w lesie grzybów, lepiej upewnić się dwa razy. Pomyłki mogą być tragiczne w skutkach!Foto: Shutterstock

Jesienne dni to prawdziwa gratka dla fanów grzybów i grzybobrań. Miłośnicy kurek, maślaków i podgrzybków ruszają w las. Jeśli znamy się na grzybach, zbiory mogą być naprawdę owocne. Jeśli jednak nie czujemy się odpowiednio zaznajomieni ze znaleziskami, które wkładamy do koszyka, uczta po grzybobraniu może skończyć się tragicznie... 

  • W Polsce znajdziemy 4,5 tysiąca grzybów wielkoowocnikowych, czyli takich, które jesteśmy w stanie dojrzeć gołym okiem.
  • Jedynie 120 z nich uchodzi za grzyby trujące, a zaledwie kilka jest śmiertelnie niebezpiecznych.  
  • W Polskich lasach, borach, puszczach, a nawet parkach największym naszym grzybowym wrogiem jest muchomor sromotnikowy, zwany zielonawym.

Eksperci apelują i radzą, by z grzybami zapoznać się przed wyruszeniem na grzybobranie. W tym celu można skorzystać z atlasów lub poszukać informacji w internecie. Najlepiej na sprawdzonych, rzetelnych portalach. Dobrą praktyką jest także zbieranie tylko tych okazów, co do których jesteśmy pewni, że dobrze je rozpoznajemy jako jadalne. 

Zbierając grzyby, zachowaj ostrożność 

W Polsce występuje kilkaset grzybów jadalnych, ale zazwyczaj zbieranych jest kilka, kilkanaście gatunków z nich. Znawcy radzą, by nawet kupując grzyby przy drodze, wybierać tylko kurki i borowiki szlachetne, bo je najtrudniej jest pomylić z innymi. Co ważne, sprzedawcy na targach czy w sklepach, powinni mieć poświadczenie od grzyboznawcy lub klasyfikatora, że grzyby, którymi handlują, są jadalne.

Czytaj także:

Piękny choć trujący - muchomor 

Bardzo trujące są muchomory: sromotnikowy, jadowity i wiosenny. Wszystkie mają pod kapeluszem białe blaszki, które nie ciemnieją. Sprawdzając gatunek, grzybów nie należy lizać pod kapeluszem. Jak się okazuje, te trujące wcale nie są gorzkie, a wręcz słodkawe i ponoć smaczne. - Jeśli mamy wątpliwości co do grzyba, to najlepiej go wyrzucić. 50 gramów muchomora zabija dorosłego człowieka, a muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 procent śmiertelnych zatruć w Polsce i w Europie - przekonują eksperci w Polskim Radiu. 

Posłuchaj

3:46
Zbierasz grzyby w lesie? - Upewnij się, co wkładasz do koszyka (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr FiranRadosław Nałęcz
Data emisji: 21.09.2023
Godziny emisji: 7.41

Polecane