🍄☠️Grzyby trujące to zawsze zagrożenie dla zdrowia i życia. Opieraj się na wiarygodnych źródłach – jeśli chcesz sprawdzić, czy grzyb jest jadalny, skontaktuj się z grzyboznawcą w najbliższej siedzibie Sanepidu.
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 18, 2022
🧐Więcej o bezpiecznym zbieraniu grzybów: https://t.co/bYnRPmllyK pic.twitter.com/yaLM46JXJ9
Zbierasz grzyby? - Upewnij się, co wkładasz do koszyka. Pomyłki mogą być tragiczne
2023-09-21, 11:09 | aktualizacja 2023-09-21, 11:09
Jesienne dni to prawdziwa gratka dla fanów grzybów i grzybobrań. Miłośnicy kurek, maślaków i podgrzybków ruszają w las. Jeśli znamy się na grzybach, zbiory mogą być naprawdę owocne. Jeśli jednak nie czujemy się odpowiednio zaznajomieni ze znaleziskami, które wkładamy do koszyka, uczta po grzybobraniu może skończyć się tragicznie...
- W Polsce znajdziemy 4,5 tysiąca grzybów wielkoowocnikowych, czyli takich, które jesteśmy w stanie dojrzeć gołym okiem.
- Jedynie 120 z nich uchodzi za grzyby trujące, a zaledwie kilka jest śmiertelnie niebezpiecznych.
- W Polskich lasach, borach, puszczach, a nawet parkach największym naszym grzybowym wrogiem jest muchomor sromotnikowy, zwany zielonawym.
Eksperci apelują i radzą, by z grzybami zapoznać się przed wyruszeniem na grzybobranie. W tym celu można skorzystać z atlasów lub poszukać informacji w internecie. Najlepiej na sprawdzonych, rzetelnych portalach. Dobrą praktyką jest także zbieranie tylko tych okazów, co do których jesteśmy pewni, że dobrze je rozpoznajemy jako jadalne.
Zbierając grzyby, zachowaj ostrożność
W Polsce występuje kilkaset grzybów jadalnych, ale zazwyczaj zbieranych jest kilka, kilkanaście gatunków z nich. Znawcy radzą, by nawet kupując grzyby przy drodze, wybierać tylko kurki i borowiki szlachetne, bo je najtrudniej jest pomylić z innymi. Co ważne, sprzedawcy na targach czy w sklepach, powinni mieć poświadczenie od grzyboznawcy lub klasyfikatora, że grzyby, którymi handlują, są jadalne.
Sezon na grzyby trwa. 🌳🌲 W lasach pojawia się wiele gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. 🍄
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) September 12, 2023
Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem.
Zobacz najczęstsze grzybowe pomyłki.👇 pic.twitter.com/ICiar2RlO7
Czytaj także:
Piękny choć trujący - muchomor
Bardzo trujące są muchomory: sromotnikowy, jadowity i wiosenny. Wszystkie mają pod kapeluszem białe blaszki, które nie ciemnieją. Sprawdzając gatunek, grzybów nie należy lizać pod kapeluszem. Jak się okazuje, te trujące wcale nie są gorzkie, a wręcz słodkawe i ponoć smaczne. - Jeśli mamy wątpliwości co do grzyba, to najlepiej go wyrzucić. 50 gramów muchomora zabija dorosłego człowieka, a muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 procent śmiertelnych zatruć w Polsce i w Europie - przekonują eksperci w Polskim Radiu.
Nie ryzykuj❗️ Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze znasz. Kupując grzyby na targowisku, zwróć uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę. Pomyłki mogą być tragiczne w skutkach. Nie tylko dla ciebie, ale też całej twojej rodziny. 🍄#latozsanepidem #zatruciegrzybami #zdrowie pic.twitter.com/tqqHmjWH1e
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) August 30, 2023
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr Firan, Radosław Nałęcz
Data emisji: 21.09.2023
Godziny emisji: 7.41