🍄☠️Grzyby trujące to zawsze zagrożenie dla zdrowia i życia. Opieraj się na wiarygodnych źródłach – jeśli chcesz sprawdzić, czy grzyb jest jadalny, skontaktuj się z grzyboznawcą w najbliższej siedzibie Sanepidu.
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 18, 2022
🧐Więcej o bezpiecznym zbieraniu grzybów: https://t.co/bYnRPmllyK pic.twitter.com/yaLM46JXJ9
Zbierasz grzyby? - Upewnij się, co wkładasz do koszyka. Pomyłki mogą być tragiczne
Jesienne dni to prawdziwa gratka dla fanów grzybów i grzybobrań. Miłośnicy kurek, maślaków i podgrzybków ruszają w las. Jeśli znamy się na grzybach, zbiory mogą być naprawdę owocne. Jeśli jednak nie czujemy się odpowiednio zaznajomieni ze znaleziskami, które wkładamy do koszyka, uczta po grzybobraniu może skończyć się tragicznie...
Przed zjedzeniem zebranych w lesie grzybów, lepiej upewnić się dwa razy. Pomyłki mogą być tragiczne w skutkach!
Foto: Shutterstock
- W Polsce znajdziemy 4,5 tysiąca grzybów wielkoowocnikowych, czyli takich, które jesteśmy w stanie dojrzeć gołym okiem.
- Jedynie 120 z nich uchodzi za grzyby trujące, a zaledwie kilka jest śmiertelnie niebezpiecznych.
- W Polskich lasach, borach, puszczach, a nawet parkach największym naszym grzybowym wrogiem jest muchomor sromotnikowy, zwany zielonawym.
Eksperci apelują i radzą, by z grzybami zapoznać się przed wyruszeniem na grzybobranie. W tym celu można skorzystać z atlasów lub poszukać informacji w internecie. Najlepiej na sprawdzonych, rzetelnych portalach. Dobrą praktyką jest także zbieranie tylko tych okazów, co do których jesteśmy pewni, że dobrze je rozpoznajemy jako jadalne.
Zbierając grzyby, zachowaj ostrożność
W Polsce występuje kilkaset grzybów jadalnych, ale zazwyczaj zbieranych jest kilka, kilkanaście gatunków z nich. Znawcy radzą, by nawet kupując grzyby przy drodze, wybierać tylko kurki i borowiki szlachetne, bo je najtrudniej jest pomylić z innymi. Co ważne, sprzedawcy na targach czy w sklepach, powinni mieć poświadczenie od grzyboznawcy lub klasyfikatora, że grzyby, którymi handlują, są jadalne.
Sezon na grzyby trwa. 🌳🌲 W lasach pojawia się wiele gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. 🍄
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) September 12, 2023
Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem.
Zobacz najczęstsze grzybowe pomyłki.👇 pic.twitter.com/ICiar2RlO7
Czytaj także:
Piękny choć trujący - muchomor
Bardzo trujące są muchomory: sromotnikowy, jadowity i wiosenny. Wszystkie mają pod kapeluszem białe blaszki, które nie ciemnieją. Sprawdzając gatunek, grzybów nie należy lizać pod kapeluszem. Jak się okazuje, te trujące wcale nie są gorzkie, a wręcz słodkawe i ponoć smaczne. - Jeśli mamy wątpliwości co do grzyba, to najlepiej go wyrzucić. 50 gramów muchomora zabija dorosłego człowieka, a muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 procent śmiertelnych zatruć w Polsce i w Europie - przekonują eksperci w Polskim Radiu.
Nie ryzykuj❗️ Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze znasz. Kupując grzyby na targowisku, zwróć uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę. Pomyłki mogą być tragiczne w skutkach. Nie tylko dla ciebie, ale też całej twojej rodziny. 🍄#latozsanepidem #zatruciegrzybami #zdrowie pic.twitter.com/tqqHmjWH1e
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) August 30, 2023
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr Firan, Radosław Nałęcz
Data emisji: 21.09.2023
Godziny emisji: 7.41