Miód naturalny – słodki, pyszny, zdrowy i… odchudzający?
2023-08-14, 21:08 | aktualizacja 2023-08-14, 21:08
O prozdrowotnych właściwościach miodu naturalnego powiedziano i napisano już bardzo dużo. Jednak jak się okazuje tak naprawdę nigdy nie rozłożono tego słodkiego przysmaku na czynniki pierwsze, aby zbadać i określić, co właściwie sprawia, że jest tak zdrowy. I to właśnie chcą zrobić naukowcy z PAN.
- W Polsce i na świecie istnieje kilkadziesiąt rodzajów miodów nektarowych wytwarzanych z różnego rodzaju kwiatów. Są też miody spadziowe.
- Miód ma powszechnie znane działanie antybakteryjne i dlatego od starożytności uważany był za substancję prozdrowotną, stosowaną przede wszystkim wewnętrznie.
- Miód zawiera m.in. polifenole, które mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm i go wspierać.
Miód: podstawa medycyny ludowej
Pszczoły są jednym z najważniejszych elementów ziemskiego ekosystemu. A poza tym – część z nich produkuje także miód. I jak się okazało, ulubiony przysmak Kubusia Puchatka ma w sobie zaskakująco dużo elementów prozdrowotnych.
– Wszyscy wiemy, że należy go jeść choćby podczas przeziębienia, jednak należy sprawdzić, dlaczego tak jest. Miód wykazuje silne właściwości mikrobiologiczne: przeciwdziała różnego rodzaju drobnoustrojom i z tego jest znany w medycynie ludowej – mówi dr Małgorzata Starowicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań żywności PAN w Olsztynie. – Jednakże w naszych badaniach chcemy wykazać, jakie związki odpowiadają za te właściwości prozdrowotne miodu – tłumaczy.
Czy pomaga na Alzheimera i otyłość?
Drugim celem badań jest sprawdzenie, czy miód nie może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroba Alzheimera, czy nadciśnienie tętnicze. – Miód zawiera profil związków biologicznie aktywnych, takich jak polifenole. Mogą one pozytywnie wpływać na nasz organizm i wspierać go – wskazuje dr Starowicz.
Co więcej, miód może okazać się także remedium na… otyłość! Przeprowadzono już wstępne na ten temat w zachodnich ośrodkach: – W miodzie jest przewaga fruktozy nad glukozą. Tymczasem nasz organizm podczas nabierania wagi żywi się głównie glukozą. Będziemy więc sprawdzać, jaka jest zawartość fruktozy i glukozy w różnych rodzajach miodu – wyjaśnia.
Przeczytaj także
- Nie tylko spadziowy, lipowy czy wielokwiatowy. Polacy pokochali miody
- Pszczoły – niezwykłe owady, które dbają o nasze życie i zdrowie
- Pszczoły – najlepsi producenci naturalnych lekarstw
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Trójka przed południem
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Andrzej Piedziewicz
Data emisji: 14.08.2023
Godzina emisji: 09.48
pr