Lody, lody... Czy na pewno jest to najlepszy i najzdrowszy pomysł na ochłodę?
Lodami ludzkość zajada się już od ponad pięciu tysięcy lat. I chociaż naukowcy twierdzą, że wcale nie jest to najlepszy sposób na ochłodę, to i tak nie potrafimy sobie ich odmówić: statystyczny Polak zjada ponad 5,5 kg lodów rocznie. 16 lipca obchodzimy Światowy Dzień Lodów.
Im Jahr 2023 hat Polen nach Angaben von UN Contrade einen beeindruckenden 5. Platz in der Weltrangliste der Speiseeis-Exporteure belegt. Damit liegt das Land sogar vor bedeutenden Eiskremherstellern wie Italien.
Foto: Johnstocker Production/Shutterstock
- Około pięciu tysięcy lat temu w Chinach jedzono pierwsze desery, które powstawały z owoców rozgniecionych z lodem.
- Lody śmietankowe pojawiły się w połowie XVI wieku. Stworzył je Bernardo Buontalenti we Florencji. W Polsce pierwsza wzmianka o lodach pojawiła się w 1783 roku. Dzisiaj średnio zjadamy ok. 5,7 kg lodów rocznie.
Lody wcale nie chłodzą?
– Lody nie służą do ochłody, chociaż takie właśnie jest pierwsze wrażenie. Jesteśmy zwierzętami stałocieplnymi i kiedy dodajemy do swojego organizmu coś chłodnego, musimy to w środku… podgrzać. Dlatego fachowcy od jedzenia lodów mówią, że tak naprawdę warto jeść je zimą, bo wtedy podgrzeją nas w środku – tłumaczy Mariusz Budrowski, twórca projektu "Odmładzanie na surowo". – A latem lepiej napić się czegoś ciepłego. Wbrew pozorom ciepła herbata może nas wychłodzić dużo szybciej – dodaje.
Zdrowe lody? Zrób je sam
Dlaczego tak chętnie jemy lody? Co powoduje, że po nie sięgamy? Trójkowy gość uważa, że przyzwyczajenie: lody są dostępne na każdym rogu, wszyscy je jedzą i dlatego my też to robimy. Ale drugi powód jest o wiele poważniejszy: uzależnienie od cukru. – Pierwotny człowiek zjadał słodkie owoce, ponieważ wiedział, że nie są trujące. Dlatego cały czas tego pożądamy i do tego biegniemy. Dodatkowo, kiedy zjemy coś słodkiego, wytwarza się dopamina i jest nam przyjemnie – tłumaczy.
Wynika z tego, że najlepiej jeść owocowe sorbety, bo są najbardziej naturalne. – Zdrowe lody to są tylko takie, które zrobimy sami. Jeżeli zmiażdżymy owoce, zmiksujemy je w blenderze i zamrozimy w lodówce, to wtedy wiemy co jemy – potwierdza Mariusz Budrowski. – Natomiast dzisiejsze lody są niestety kombinacją różnych dodatków i nawet jeżeli ktoś nam sprzedaje sorbety czy lody owocowe, to owoców w nich jest od 1,5 do najwyżej 40 procent w składzie. Reszta to są różnego rodzaju cukry, w tym ten najgorszy syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, wypełniacze – wylicza.
Przeczytaj także
- Jesienią jedzmy czekoladę. Dla zdrowia, oczywiście!
- Upał może być śmiertelnym zagrożeniem. Jak chronić swoje zdrowie?
- Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu
***
Audycja: Bed and breakfast
Prowadzący: Piotr Firan
Gość: Mariusz Budrowski (witarianin, twórca projektu "Odmładzanie na surowo")
Data emisji: 15.07.2023
Godzina emisji: 7.15
pr/kc