Reklama

reklama

Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?
Kawałek gorzkiej czekolady może poprawić nam nastrójFoto: Shutterstock/Phoenixns

Czy jedząc gorzką czekoladę, możemy znacznie obniżyć ryzyko choroby serca? Niekoniecznie, ale parę kawałków dziennie na pewno może poprawić nasz nastrój.

  • Gorzka czekolada zawiera związek zwany epikatechiną, który ma zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny.
  • Niestety, aby uzyskać zauważalny efekt jej spożywania, należałoby zjadać dwie i pół tabliczki czekolady dziennie.
  • W sklepach zapewne, prędzej czy później, pojawią się suplementy zawierające wyciąg z epikatechiny.

Powstało wiele naukowych publikacji na temat dobroczynnego wpływu gorzkiej czekolady na długowieczność. Ziarna kakaowca, będące głównym składnikiem tego przysmaku, zawierają bowiem bardzo dużo naturalnych antyoksydantów, zwanych flawanolami. Najważniejsza wśród nich jest epikatechina, zwiększająca stężenie tlenku azotu, który jest w naszym organizmie odpowiedzialny m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.   

Przeprowadzono badanie, w którym wzięło udział ponad dwadzieścia tysięcy osób. Okazało się, że u tych z nich, które przez cztery lata suplementowane były wyciągiem z kakaowca, aż o dwadzieścia siedem procent spadła liczba poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, w porównaniu z grupą, której podawano placebo.  

Dwie i pół tabliczki czekolady na zdrowie

Czy w takim razie jedząc regularnie gorzką czekoladę, jesteśmy w stanie znacznie zminimalizować ryzyko chorób serca? – Niestety, nie mam dobrych informacji dla naszych słuchaczy. Jeśli chcielibyśmy odwzorować warunki badania i przeliczyć, ile czekolady powinien zjeść każdy z nas, to okazuje się, że powinniśmy zjadać codziennie dwie i pół tabliczki, co ze względu na zawartość cukru niekoniecznie skończyłoby się korzystnymi efektami – mówił w Trójce prof. Marek Postuła.

Kardiolog dodał, że mimo wszystko nie należy rezygnować z jedzenia gorzkiej czekolady, bo – nawet jeśli nie wpłynie to znacząco na nasz układ krwionośny – na pewno może poprawić nam nastrój.

Suplementy zamiast słodyczy

Natomiast jeśli chodzi o wykorzystanie zbawiennego wpływu na nasze serce zawartej w ziarnach kakao epikatechiny, to musimy uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, aż któraś z firm farmaceutycznych opracuje oparte na niej suplementy. – Należy się spodziewać, że gdzieś na świecie, zapewne w Stanach Zjednoczonych, znajdzie się producent, który taki ekstrakt prędzej czy później będzie chciał wprowadzić na rynek – stwierdził prof. Postuła.


Posłuchaj

4:12
Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść? (Kierunek Długowieczność/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Czytaj też: 


***

Tytuł audycji: Kierunek Długowieczność
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 11.07.2023
Godzina emisji: 11.40

kc


Polecane