Jemy niewiele zdrowiej niż 30 lat temu. Wyniki badań nie są optymistyczne

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jemy niewiele zdrowiej niż 30 lat temu. Wyniki badań nie są optymistyczne
Zbilansowane posiłki, bogate w owoce, warzywa, zróżnicowane składniki odżywcze i ubogie w cukry – tak powinniśmy się odżywiać. Niestety rzeczywistość jest zupełnie innaFoto: Shutterstock

Naukowcy przeprowadzili badania i sprawdzili nawyki żywieniowe w 185 krajach. Jak się okazuje, mimo wzrastającej świadomości, wcale nie jemy zdrowiej niż trzydzieści lat temu. Co się do tego przyczynia i jakie są konsekwencje? 

Globalna poprawa była niewielka, istniały znaczne różnice w zależności od kraju, przy czym zdrowsze odżywianie stało się bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych, Wietnamie, Chinach i Iranie, a mniej w Tanzanii, Nigerii i Japonii.

– Spożycie roślin strączkowych, orzechów i warzyw nieskrobiowych wzrosło z czasem, ale ogólna poprawa jakości diety została zrekompensowana zwiększonym spożyciem niezdrowych składników, takich jak czerwone, przetworzone mięso, napoje słodzone cukrem i sód – przekazała główna autorka badania Victoria Miller z McMaster University w Kanadzie.

Niezdrowa dieta przyczynia się do śmiertelności

Niezdrowa dieta jest główną przyczyną chorób, odpowiedzialną za 26 proc. możliwych do uniknięcia zgonów na całym świecie. Chociaż interwencje i działania wspierające zdrowe odżywianie są pilnie potrzebne, niewiele wiadomo na temat różnic w jakości diety według danych demograficznych, takich jak wiek, płeć, wykształcenie lub bliskość obszarów miejskich – a są to informacje istotne, jeśli chce się właściwie ukierunkować kampanie dotyczące zdrowia publicznego.

Nawyki żywieniowe mieszkańców 185 krajów 

Autorzy szczegółowo opisali nawyki żywieniowe dorosłych i dzieci w 185 krajach na przestrzeni ostatnich 30 lat. Zdrowotne właściwości diety oceniane były w skali od 0 do 100, przy czym 0 oznacza dietę ubogą  z dużym spożyciem cukru i przetworzonego mięsa, a 100 – zalecaną równowagę owoców, warzyw, roślin strączkowych/orzechów i produktów pełnoziarnistych. Dla większości krajów obecny wynik wynosił około 40,3, co w skali globalnej oznacza niewielki wzrost o 1,5 punktu.

Posłuchaj

3:28
Jemy niewiele zdrowiej niż 30 lat temu. Wyniki badań nie są optymistyczne (Trójka przed południem)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Trójka przed południem
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Jacek Frentzel 
Data emisji: 18.05.2023
Godzina emisji: 11.40

PAP/zch

Polecane