Między dobrym smakiem i kiczem. O cienkiej granicy w świecie mody

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Między dobrym smakiem i kiczem. O cienkiej granicy w świecie mody
Gdzie w modzie kończy się dobry smak, a zaczyna kicz i obciach?Foto: Creative Lab/Shutterstock

Na pokazach współczesnej mody trafia się kicz. To właśnie moda jest najbardziej narażona na zblamowanie i to właśnie w modzie istnieje ta bardzo wąska granica między tym co smaczne, a tym czego nie da się przełknąć. Jednocześnie swoją drugą młodość przeżywają elementy ubioru z poprzednich dekad, co dodatkowo utrudnia uniknięcia kiczu w swoim ubiorze.

Oczywistym jest, że trendy w świecie mody ulegają ciągłym zmianom. To, co kiedyś było przejawem bezguścia, dziś staje się popularnym wyborem w kwestii ubioru. Przykładem tego zjawiska jest połączenie białych skarpetek z froty i ciemnego obuwia. – Kiedyś wydawałoby się to dużym obciachem, a dziś młodzież nosi je na potęgę. Wszędzie na ulicach widać białe skarpetki – zwraca uwagę stylistka mody Agnieszka Krajewska.

Ekspertka podkreśla, że obecnie moda "stara się sprzedać". Jak wyjaśnia stylistka, dziś stanowi ona jedną z największych gałęzi gospodarki, za czym idzie zanik pokazów prezentujących obciachowe kreacje. – Było ich więcej w latach 70. i 80. Teraz pojawia się coraz mniej obciachu w modzie. Ten obciach robimy my sami, jeśli na przykład nie dostosujemy się do sytuacji – ocenia gość "Pory na Trójkę".

Najczęściej czytane:

Wiedza to podstawa

Zdarza się, że artyści celowo sięgają po kiczowaty strój podczas uroczystości. W tym przypadku stanowi to formę manifestu. – Jeżeli gwiazdy ubierają coś na czerwony dywan, to z założenia robią to w imię jakiejś idei. Nie do przyjęcia są jednak codzienne obciachy – przestrzega Agnieszka Krajewska. 

Jak jednak uniknąć obciachu poza czerwonym dywanem? Pomocna w tym przypadku jest wiedza na temat obowiązujących zasad ubioru. Jej brak może przejawiać się na różne sposoby. – Kobiety na przykład nie sięgają po pewne rzeczy, które w ogóle nie powinny się pojawiać na rynku. Są to na przykład silikonowe ramiączka: z założenia ta rzecz miała być niewidoczna, jednak silikon jest niewdzięczny i wbija się w skórę, przez co ramiączka są bardziej widoczne – wymienia stylistka.

Stylizacja, nie przebranie

Obecnie do mody wracają elementy ubioru z poprzednich dekad. To, co jeszcze niedawno wydawało nam się obciachowe, teraz jest częstym elementem garderoby. Gość "Pory na Trójkę" zwraca jednak uwagę, aby sięgając po takie ubrania nie czynić z nich swojego przebrania. – Dobrze by było, gdybyśmy nie przebierali się na te lata, ale stylizowali się. Nie chodzi o to, byśmy wyszli ubrani jak w latach 80., ale żeby ten strój był cząstką nas – podpowiada ekspertka.


Posłuchaj

7:57
Między dobrym smakiem i kiczem. O cienkiej granicy w świecie mody (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzą: Radosław NałęczPiotr Firan
Gość: Wiganna Papina (stylistka, stylistka gwiazd)
Data emisji: 18.04.2023
Godzina emisji: 8.15

qch

Polecane