Alzacka mieszanka à la Drakula

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Alzacka mieszanka à la Drakula
Choucrute, czyli kiszona biała kapusta z różnymi gatunkami mięsaFoto: fot. Marek Brzeziński

W Alzacji można znaleźć ślady pierwowzoru okrutnego Drakuli. Jeśli dodać do tego wina, piwa, wódki i... mirabelki, otrzymamy zabójczą mieszankę.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii 17 lutego 2011
+
Dodaj do playlisty
+

W bibliotece miejskiej w Kolmar, gdzie wśród 1200 manuskryptów znajdują się rękopisy pochodzące z VII stulecia, natrafić można na plik dokumentów z 1460 roku, opowiadających o wzbudzających grozę wyczynach hrabiego Vlada. Ale nie tylko z tego słynie Alzacja.

- Białe wina to alzacka specjalność - chwali Maximilian, Alzatczyk z krwi i kości.Jego region słynie z wina mirabelkowego.

W przeciwieństwie do innych regionów Francji, tutaj nie miesza się gatunków winogron, za to skutecznie miesza mięsa!

Skosztujmy dziś klasycznej potrawy alzackiej – Choucrute, czyli kiszonej, białej kapusty z różnymi gatunkami mięsa.

Dno garnka wyłożyć plastrami słoniny lub wysmarować smalcem. Położyć na to kapustę.

Teraz warstwa pokrojonej w kostki marchewki i cebuli. Posypać to ziarnami pieprzu, jałowca, dodać ziarno goździka, listek laurowy, nie żałować świeżego tymianku – goździka najlepiej wbić w kawałek cebuli, listek laurowy i tymianek owinąć liśćmi pora i zawiązać nitką.

Na to ułożyć dwie małe golonki, dołożyć żeberek, zalać to białym winem, najlepiej alzackim, dodać nieco bulionu i wsadzić do pieca na 180 stopni na dwie i pół godziny.

Wyjąć garnek, dołożyć podsmażonego boczku, wędzonej kiełbasy i parówek strasburskich. Jeszcze na chwilę do pieca i alzackie Choucrute – gotowe.

Do tego zimny riesling albo sylvaner.

Co władca Transylwanii gotował w swoich garnkach? Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(asz)

Polecane