Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu?
Czy hamburger ze sztucznym mięsem będzie jedzeniem przyszłości?Foto: shutterstock/YoloStock

Dopuszczający ograniczone spożywanie mięsa fleksitarianizm? A może mięso wyhodowane w laboratorium? Jakie nowe trendy żywieniowe mogą pogodzić mięsożerców ze zwolennikami wegetarianizmu?

Rezygnacja z jedzenia mięsa ma najczęściej podłoże moralne – wegetarianie i weganie chcą w ten sposób ulżyć cierpieniom zwierząt rzeźnych. Dietetycy ostrzegają jednak przed pochopną rezygnacją ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. – Jeśli w diecie ograniczamy na przykład mięso i ryby, to nie może zostać w niej próżnia – twierdzi Monika Hajduk, dietetyk kliniczny. – Trzeba te produkty umiejętnie zastąpić innymi, aby nie brakowało nam, przede wszystkim, białka, żelaza i witaminy B12.

Szczególnie braki witaminy B12 mogą nam się dawać we znaki, gdyż jej poważny niedobór skutkuje powikłaniami w pracy układu nerwowego. Dlatego warto rozważyć fleksitarianizm, zwany też semiwegetarianizmem. Jak sama nazwa wskazuje, jest to dieta oparta na pożywieniu pochodzenia roślinnego, z niewielkim dodatkiem produktów odzwierzęcych. – Zakłada się, że może to być dla nas najbardziej prozdrowotny model żywienia – mówiła gość "Pory na Trójkę".

Rozwiązanie dylematów moralnych, związanych z przemysłową hodowlą zwierząt, może przynieść hodowla "sztucznego mięsa" w laboratorium. Już w 2013 roku holenderski profesor Mark Post zaprezentował oficjalnie pierwszego nafaszerowanego nim burgera. Od tamtego czasu trwają intensywne prace nad tym wynalazkiem, finansowane hojnie przez rządy państw i prywatne fundacje. Wciąż jednak nie nastąpił przełom, dzięki któremu tego typu pożywienie miałoby szansę zawojować świat.


Posłuchaj

4:00
Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

Czytaj też: 




***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Karol GnatRadosław Nałęcz
Autor materiału: Jakub Witkowski
Data emisji: 3.03.2023
Godzina emisji: 7.13

kc


Polecane