Niezrównany pstrąg i zupa rybna, czyli kulinarne przysmaki Szczyrku
2023-02-10, 15:02 | aktualizacja 2023-02-15, 10:02
Szczyrk to góry, a góry to białe szaleństwo. Jednak aby mieć siły, by szaleć na stokach, trzeba jeść. A co dobrego można zjeść w Szczyrku i okolicach? Jakie są miejscowe specjalności i przysmaki?
- Kuchnia regionalna w Szczyrku i okolicach często i chętnie serwowała ryby z miejscowych potoków i rzek.
- Miejscowa kuchnia w dużej mierze była związana z porami roku.
Pstrąg od zawsze, jesiotr od niedawna
Choć może wydawać się to dziwne, regionalną specjalnością w Szczyrku są ryby, a dokładnie – pstrągi. Choć jeśli się nad tym zastanowić, jest to wybór naturalny: niegdyś było to tanie i łatwo dostępne źródło pożywnego białka. I do dzisiaj tak zostało. – Regionalna kuchnia to przede wszystkim ryby z potoków. Pstrąg był tutaj jadany od zawsze: to ryba bardzo popularna i smaczna – potwierdza szef kuchni Grzegorz Jasiński. – Teraz serwujemy również jesiotra z zaprzyjaźnionej hodowli: rybę szlachetną, której mięso i smak są zupełnie inne – wskazuje. A skoro są ryby, to i zupę rybną można zrobić. Nic więc dziwnego, że w Szczyrku stała się ona popularna.
Przeczytaj także
- "Zapraszamy na weekend" – tym razem jesteśmy w Szczyrku!
- Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było…
- Zamiast jeść będziemy pokonywać głód zapachami? Trwają badania wrocławskich naukowców
- Barszcz czerwony: bardzo zdrowa potrawa wigilijna
– Nasza kuchnia jest też mięsna, bo jak wiadomo mięso i góry mają się ku sobie. A kluski i dodatki zaczerpnięte są ze śląskiej kuchni – dodaje Grzegorz Jasiński.
Posłuchaj
Nie tylko ryby: może być golonka
– Niegdyś miejscowa kuchnia w dużej mierze była związana z porami roku – tłumaczy Agata Pezdek, kierowniczka miejscowego gościńca. Miejscowe lasy oferowały przecież, i wciąż oferują, wiele przysmaków: od jagód po grzyby i zioła. – Oczywiście zapraszamy na rybę, ale oprócz tego serwujemy golonkę po góralsku w naszej regionalnej nalewce, placek po zbójnicku czy ziemniaki w łupinach z masłem czosnkowym – zachęca.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Agata Pezdek (kierownik "Gościńca Salmopolskiego" w Szczyrku), Grzegorz Jasiński (szef kuchni "Gościńca Salmopolskiego" w Szczyrku)
Data emisji: 10.02.2023
Godzina emisji: 12.30
pr/gs