Ryba w szarym sosie, czyli polski przysmak postny

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Ryba w szarym sosie, czyli polski przysmak postny
Szczupak jest jedną z ryb najczęściej polewanych "polskim sosem"Foto: shutterstock/Roofoos

Ryba w szarym, słodkim sosie to rdzenna polska potrawa, znana już w średniowieczu. Była jednym z dań podawanych w czasie postu, który u nas wyglądał nieco inaczej, niż w innych krajach.

O średniowiecznych zwyczajach kulinarnych, związanych z Wigilią i nie tylko opowiadał w Trójce historyk sztuki i dziennikarz Łukasz Modelski. Zwrócił on uwagę, że w Polsce w tamtych czasach ściśle przestrzegano postu, ale był on w wydaniu naszych przodków bardzo specyficzny. Z jadłospisu znikały wówczas mięso, jajka oraz nabiał, natomiast innymi rzeczami można było się objadać do woli. – Cudzoziemcy bardzo się temu dziwili. Było to powodem mnóstwa konfliktów w Włochami czy Francuzami, którzy tutaj przyjeżdżali ze swoimi władcami – mówił gość "Zagadkowych Świąt".

Postna ryba na szaro

Sztandarową potrawą średniowiecznej Polski była ryba podawana w szarym sosie, zwanym też "sosem polskim". Przyrządzało się go na bazie cebuli, ale były w nim też rodzynki, śliwki i wiele kosztownych, egzotycznych przypraw, takich jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Sosem, który miał słodki smak, polewano najczęściej szczupaka i karpia.

Ta kulinarna tradycja znana była w wielu krajach. – Nie wiemy, kiedy ona się dokładnie zaczęła, ale na pewno w XVI wieku uchodziła za coś bardzo naturalnego i właściwego. Są książki kucharskie ze świata, które mówią o tym, że jest to "ryba po polsku". Jest to potrawa, która była w Polsce od bardzo dawna i – uwaga! – nie zniknęła do dziś. To rzadkość – opowiadał Łukasz Modelski.


Posłuchaj

1:52:35
Zagadkowe Święta (Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Czytaj też: 


***

Tytuł audycji: Zagadkowe Święta
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Gość: Łukasz Modelski (historyk sztuki i dziennikarz)
Data emisji: 25.12.2022
Godzina emisji: 8.06

kc

 


Polecane