🔴 BREAKING
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 30, 2022
New inscription on the #IntangibleHeritage List: Artisanal know-how and culture of baguette bread.
Bravo #France 🇫🇷!
ℹ️ https://t.co/n5nd2IfvLJ #LivingHeritage pic.twitter.com/MINHjuVffK
Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO
Francuska bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Wypiek okazał się być ważniejszym symbolem kraju niż chociażby dachy Paryża i festiwal wina w Arbois. Decyzję o wpisaniu bagietek na listę z radością przyjęli zwłaszcza francuscy piekarze, których ubywa z każdym rokiem.
O wpisanie bagietki na listę UNESCO od lat zabiegali chociażby francuscy piekarze
Foto: LStockStudio/Shutterstock
Francja złożyła wniosek o wpisanie bagietki na listę UNESCO na początku 2021 roku. Inicjatywa zyskała poparcie m.in. Emmanuela Macrona. Prezydent Francji argumentował, że "bagietka to 250 gram magii i doskonałości". Pieczywo jest wyjątkowo powszechnym elementem diety Francuzów, jak również gospodarki całego kraju. - Grubo ponad połowa Francuzów codziennie je bagietkę. W skali rocznej jest to 6 miliardów zjedzonych bagietek. Jak widać, jest to bardzo ważny element gospodarki francuskiej - wyjaśnia dziennikarz i publicysta Bernard Margueritte.
Jak pokazują statystyki, rocznie Francuzi zjadają 6 miliardów bagietek. Co ciekawe, bagietka nie zawsze była tak powszechnym symbolem kraju. Jest ona relatywnie nowym tworem, który pojawił się w świadomości Francuzów na początku XX wieku. - Był to skądinąd produkt luksusowy. Ludzie kupowali głównie chleb wiejski. Dopiero po wojnie bagietka stała się popularna i prawie każdy Francuz zaczął jeść bagietki - wyjaśnia francuski dziennikarz.
Najczęściej czytane:
- Magnetofon i kasety magnetofonowe - jak muzyka trafiła pod strzechy?
- Mistrz kina, który woli pisać. 87. urodziny Woody'ego Allena
Ratunek dla rzemieślników
Należy zaznaczyć, że bagietka bagietce nierówna. Jedne są wypiekane przez rzemieślników, a inne powstają seryjnie w ramach machiny przemysłowej. Na listę UNESCO wpisano właśnie bagietkę rzemieślniczą. Spotkało się to z radością francuskich rzemieślników, którzy o rejestrację bagietki jako niematerialnego dziedzictwa zabiegali od dłuższego czasu. - Rzemieślnicy bardzo się z tego cieszą, bo są w trudnej sytuacji. W 1907 roku było we Francji 55 tysięcy piekarni. Teraz jest ich jedynie 35 tysięcy - zaznacza Bernard Margueritte.
Czy któryś z polskich przysmaków mógłby pójść w ślady bagietki? Pomysłów nie brakuje, może być to na przykład żurek, kiełbasa albo pierogi. - Zaproponowałbym, żeby Polska domagała się uznania bigosu. Jest to bardzo polskie i osobiście bardzo go lubię - ocenia francuski dziennikarz.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Piotr Łodej
Materiał: Aleksander Ziemiańczyk
Data emisji: 1.12.2022
Godziny emisji: 16.41
qch