Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO

Francuska bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Wypiek okazał się być ważniejszym symbolem kraju niż chociażby dachy Paryża i festiwal wina w Arbois. Decyzję o wpisaniu bagietek na listę z radością przyjęli zwłaszcza francuscy piekarze, których ubywa z każdym rokiem.

Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO

O wpisanie bagietki na listę UNESCO od lat zabiegali chociażby francuscy piekarze

Foto: LStockStudio/Shutterstock

Francja złożyła wniosek o wpisanie bagietki na listę UNESCO na początku 2021 roku. Inicjatywa zyskała poparcie m.in. Emmanuela Macrona. Prezydent Francji argumentował, że "bagietka to 250 gram magii i doskonałości". Pieczywo jest wyjątkowo powszechnym elementem diety Francuzów, jak również gospodarki całego kraju. - Grubo ponad połowa Francuzów codziennie je bagietkę. W skali rocznej jest to 6 miliardów zjedzonych bagietek. Jak widać, jest to bardzo ważny element gospodarki francuskiej - wyjaśnia dziennikarz i publicysta Bernard Margueritte.

Jak pokazują statystyki, rocznie Francuzi zjadają 6 miliardów bagietek. Co ciekawe, bagietka nie zawsze była tak powszechnym symbolem kraju. Jest ona relatywnie nowym tworem, który pojawił się w świadomości Francuzów na początku XX wieku. - Był to skądinąd produkt luksusowy. Ludzie kupowali głównie chleb wiejski. Dopiero po wojnie bagietka stała się popularna i prawie każdy Francuz zaczął jeść bagietki - wyjaśnia francuski dziennikarz.

Najczęściej czytane:

Ratunek dla rzemieślników

Należy zaznaczyć, że bagietka bagietce nierówna. Jedne są wypiekane przez rzemieślników, a inne powstają seryjnie w ramach machiny przemysłowej. Na listę UNESCO wpisano właśnie bagietkę rzemieślniczą. Spotkało się to z radością francuskich rzemieślników, którzy o rejestrację bagietki jako niematerialnego dziedzictwa zabiegali od dłuższego czasu. - Rzemieślnicy bardzo się z tego cieszą, bo są w trudnej sytuacji. W 1907 roku było we Francji 55 tysięcy piekarni. Teraz jest ich jedynie 35 tysięcy - zaznacza Bernard Margueritte.

Czy któryś z polskich przysmaków mógłby pójść w ślady bagietki? Pomysłów nie brakuje, może być to na przykład żurek, kiełbasa albo pierogi. - Zaproponowałbym, żeby Polska domagała się uznania bigosu. Jest to bardzo polskie i osobiście bardzo go lubię - ocenia francuski dziennikarz.


Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO (Zapraszamy do Trójki)
3:15
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycjiZapraszamy do Trójki

Prowadzi: Piotr Łodej

Materiał: Aleksander Ziemiańczyk

Data emisji: 1.12.2022

Godziny emisji: 16.41

qch

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.