Kawa dobra na wszystko? Czego jeszcze nie wiemy o aromatycznym napoju?
Czarna, a może z mlekiem? Americano, flat white, cappuccino lub espresso... dobrze zacząć dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie pachnącego napoju. Jakie są najpopularniejsze?
Sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Każdy kawosz ma swój ulubiony
Foto: Shutterstock
Kawa uważana jest za jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. O jej smaku i jakości decyduje ziarno. Jak podkreślają eksperci, należy dobrać je odpowiednio do rodzaju urządzenia, które posiadamy. Do ekspresów ciśnieniowych, automatycznych, a także do kawiarek, potrzebujemy ciemno wypalanych ziaren. To one uzyskują odpowiednie właściwości po zmianie struktury chemicznej.
Wprost do filiżanki
– Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie kawy jest zalanie jej gorącą wodą. Jest to bardzo zbliżony proces do parzenia kawy po turecku. Z tą różnicą, że my po prostu zalewamy kawę wodą. Pijąc napój przygotowany w ten sposób, czujemy pył, którego nie odcedziliśmy – wyjaśniał Maciej Zabochnicki, trener i barista.
Czytaj także:
- Mała czarna - jak przyrządzić dobrą kawę w domu?
- Fusy po kawie. Sprawdź, do czego można je wykorzystać!
- Picie kawy szansą na lepsze i dłuższe życie?
Kawa w świecie
– Inaczej pije się kawę w krajach skandynawskich. Tam podaje się ją przygotowaną metodą alternatywną, czyli przelewową. Państwem kawowej podstawy są Włochy. Tam zaparza się napój w sposób standardowy, czy robi się espresso – tłumaczył w Trójce.
– Przygotowanie porządnego espresso zaczynamy od wypięcia i oczyszczenia kolby ekspresu. Następnie mielimy ziarna i wsypujemy do filtra. Pamiętajmy, by ubić mieszankę z odpowiednią siłą – mówił. – Z tak przygotowaną kolbą możemy przystąpić do parzenia. Najpierw musimy jednak odpuścić trochę wody z ekspresu, by pozbyć się pozostałości po poprzednim napoju. Następnie zapinamy kolbę i wciskamy przycisk parzenia. Espresso nalewa się wprost do filiżanki – usłyszeliśmy. – Tak przygotowana kawa powinna parzyć się około 25 sekund. Przed wypiciem przemieszajmy ją łyżeczką. Kawa parzy się etapami. Dzięki mieszaniu napój osiągnie jednolitą konsystencję – dodał.
Łyk dla zdrowia
Jak dowodzą naukowcy, osoby, które piją kawę, cieszą się o wiele lepszym zdrowiem niż ci, którzy nie piją jej wcale. Eksperci z Uniwersytetu w Kantonie twierdzą, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy – do trzech filiżanek dziennie – obniża ryzyko przedwczesnego zgonu. Prowadzone przez nich obserwacje trwały siedem lat. W badaniach wzięło udział 120 tysięcy osób w średnim wieku. Okazało się, że śmiertelność w grupie niepijących kawy była większa nawet o dwadzieścia procent.
Warto dodać, że kawa dobrze współpracuje z wydzielinami żołądkowymi, żółciowymi i trzustkowymi, niezbędnymi do trawienia pokarmu. Stwierdzono, że stymuluje produkcję hormonu trawiennego i kwasu solnego. Co więcej, naukowcy zauważają, że słynny napój wpływa na ruchliwość okrężnicy, co może stymulować aktywność tak samo, jak w przypadku spożywania płatków zbożowych.
☕ Jak KAWA działa na twój mózg i czy pita na czczo szkodzi? / Okiem Chemika
***
Audycja: Bed and breakfast
Prowadzący: Piotr Firan, Raf Uzar
Autor materiału reporterskiego: Stanisław Perzyna
Data emisji: 1.10.2022
Godzina emisji: 6.41
zch/kor