Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Paprykowa kuchnia Basków
2011-01-17, 11:01 | aktualizacja 2011-01-17, 11:01
Ojczyzną Basków są Pireneje. Nie wiadomo skąd przyszli, nikt też nie rozumie ich języka, ale kuchnię powinien poznać każdy.
Posłuchaj
W Pirenejach urodził się szef Akademii Le Cordon Blue - Philippe Clergue. Jak mówi, kuchnia tego regionu jest bardzo specyficzna. Wszystko opiera się na czerwonej papryce Espelette.
- Zbierają ją, obwieszają nią ściany domów, suszą. Ta papryka to obiekt kultu. Organizują święto Espelette. To naprawdę fundament kuchnia baskijskiej – powiedział.
Do tego kurczak, baranina i ryby.
Marek Brzeziński zachęca do przyrządzenia i spróbowania tradycyjnej kury po baskijsku, oczywiście z papryką Espelette i miejscowym winem.
Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Kuchnia Basków" w boksie Posłuchaj".
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.
(miro)