Cukier, emulgatory i olej palmowy. Jak skutecznie i poprawnie czytać etykiety?
2022-02-05, 11:02 | aktualizacja 2022-02-07, 11:02
Każde opakowanie powinno zawierać te same informacje. W praktyce jednak mało kto ma ochotę i siłę, aby podjąć się lektury drobnego druku. Jak czytać etykiety i na co zwrócić uwagę analizując skład kupowanego produktu?
– Dużą popularnością cieszą się kremy czekoladowe. Trudno jednak powiedzieć o producie, który składa się gównie z cukru, że jest zdrowy. Podczas prowadzonych warsztatów wyliczamy zwartość cukru w produktach. Wiele emocji budzi proces analizowania kremów czekoladowych. Okazuje się, że w zależności od pojemności opakowania, znajduje się w nim od 40 do 120 kostek – mówiła Dorota Włodzimirow, dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy.
– Kanapka z kremem zjedzona na śniadanie nie zawiera prawie żadnych składników odżywczych dla organizmu. Co więcej, poprzez pobudzenie i wydzielanie insuliny, nakręca nas na łaknienie słodkiego przez cały dzień – wyjaśniała.
Słodka alternatywa
– Słodkie kremy można przygotować samemu w domu. Przepis jest prosty i składa się z trzech naturalnych składników. Wystarczy szklanka orzechów włoskich, laskowych lub migdałów. Należy prażyć je w piekarniku przez około sześć minut. Następnie orzechy trzeba zmielić na drobny proszek, dodać trzy łyżki kakao i namoczone daktyle. Po zblendowaniu wszystkich składników krem jest gotowy – usłyszeliśmy w "Zapraszamy na weekend".
Olej palmowy
– Dziś spożycie tłuszczów nasyconych jest wysokie. Oleje tropikalne nie są dobrą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych – powedziała Dorota Włodzimirow.
– Zgodnie z szacunkami, olej palmowy występuje dziś w około 60 procentach produktów. Jeśli analizujemy batoniki czy zupki w proszku, jest to ponad 90 proc. dostępnego asortymentu. Lepszy od tłuszczów zwierzęcych jest np. olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa itp., ale nie palmowy – uczulała profesor Regina Wierzejska, pracownik naukowy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i wykładowca akademicki.
Czytaj także:
- Zdrowa dieta. Eksperci wyjaśniają, na czym polega;
- Jak uniknąć chemii w żywności? Czy to dziś możliwe?.
Etykiety
– Pamiętajmy, że etykiety są dla konsumenta, nie dla producenta. Co kilka lat dochodzą na nie nowe informacje. Skład produktu podawany jest od skalnika występującego w największej ilości. Im krótsza lista, tym lepiej. Radzę wybrać właśnie takie produkty – powiedziała profesor Regina Wierzejska
– Polacy najbardziej obijają się składników "E". Ja polecam jednak zwrócić uwagę na tabelę wartości odżywczych z podaną zwartością tłuszczy i cukru – zachęcała.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Tomasz Miara
Autor materiału reporterskiego: Szymon Miron
Data emisji: 5.02.2022
Godziny emisji: 6.45
zch