Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Alpejskie przysmaki
2011-01-03, 18:01 | aktualizacja 2011-01-03, 18:01
Zima w pełni, warto więc wybrać się w Alpy, aby spróbować specjałów tamtejszej kuchni.
Posłuchaj
Franck Poupard, mistrz kuchenny, który niegdyś pracował w słynnym ośrodku narciarskim w Val-d'Isère, opowiada o przysmakach kuchni sabaudzkiej.
Miejscowa kuchnia regionalna, jak mówi, koncentruje się na wykorzystaniu serów, bo właśnie z tamtego region pochodzi kilka gatunków znanych w całej Francji. Przykładem takiej potrawy jest fondue, roztapiany ser, w którym moczymy i owijamy kawałki chleba.
Klasycznym daniem Sabaudii jest jednak tartiflette czyli gotowane ziemniaki zapiekane w piecu, przełożone warstwą gotowanego sera z czosnkiem, boczkiem i śmietaną.
Miejscowi górale uwielbiają też raclettę. To danie, które powstało z biedy, nie wymaga więc żadnych umiejętności kulinarnych. Zrobić je można wyjątkowo łatwo. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przypiekamy je na grillu i oblewamy gorącym serem. Do tego podajemy korniszony, wędzoną szynkę, czosnek, cukinię, cebulę i podsmażane na grillu pieczarki.
Nie możemy też zapomnieć o winie.
Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Alpejskie przysmaki" w boksie Posłuchaj".
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.
(miro)