Alpejskie przysmaki

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Alpejskie przysmaki
Val d'Isere, Francja Foto: fot. Wikpedia/lic. CC

Zima w pełni, warto więc wybrać się w Alpy, aby spróbować specjałów tamtejszej kuchni.

Posłuchaj

Alpejskie przysmaki
+
Dodaj do playlisty
+

Franck Poupard, mistrz kuchenny, który niegdyś pracował w słynnym ośrodku narciarskim w Val-d'Isère, opowiada o przysmakach kuchni sabaudzkiej.

Miejscowa kuchnia regionalna, jak mówi, koncentruje się na wykorzystaniu serów, bo właśnie z tamtego region pochodzi kilka gatunków znanych w całej Francji. Przykładem takiej potrawy jest fondue, roztapiany ser, w którym moczymy i owijamy kawałki chleba.

Klasycznym daniem Sabaudii jest jednak tartiflette czyli gotowane ziemniaki zapiekane w piecu,  przełożone warstwą gotowanego sera z czosnkiem, boczkiem i śmietaną.    

Miejscowi górale uwielbiają też raclettę. To danie, które powstało z biedy, nie wymaga więc żadnych umiejętności kulinarnych. Zrobić je można wyjątkowo łatwo. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przypiekamy je na grillu i oblewamy gorącym serem. Do tego podajemy korniszony, wędzoną szynkę, czosnek, cukinię, cebulę i podsmażane na grillu pieczarki.

Nie możemy też zapomnieć o winie.

Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Alpejskie przysmaki" w boksie Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.


(miro)

Polecane