Polacy przechodzą na dietę pudełkową
2022-01-10, 16:01 | aktualizacja 2022-01-10, 22:01
Nowy rok, a dokładnie rzecz ujmując noworoczne postanowienia, mobilizuje wiele osób do tego, by zgubić kilka kilogramów. Pomocne w tym są diety, w tym tzw. diety pudełkowe, z których, jak wykazały badania jednej z firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, skorzystała ponad 1/3 Polaków.
- Wyraźnie rośnie liczba osób regularnie korzystających z różnego rodzaju diet pudełkowych
- Nawet jeżeli przygotowujemy posiłki sami, coraz częściej wybieramy produkty wysokiej jakości, a nie najtańsze
- Prawidłowe tempo utraty ciała wynosi ok. 1 kg tygodniowo – wskazują dietetycy
Dieta w górę, waga w dół
– Dieta pudełkowa oszczędza czas i sprawdza się, bo faktycznie te kalorie są policzone – potwierdza jedna z pytanych osób. Jednak są także zastrzeżenia: – W moim przypadku się nie sprawdziła, gdyż miałem dietę 5-dniową i podjadałem w weekendy – przyznaje inna. Choć wygląda na to, że w tym akurat przypadku był to raczej efekt błędnej strategii dietetycznej.
– Polacy starają się zdrowo odżywiać. Regularnie z diety pudełkowej w roku 2021 korzystało 21 procent Polaków i w porównaniu do roku poprzedniego jest to wzrost o dziewięć procent – mówi Joanna Guz z firmy cateringowej prowadzącej badania.
Pudełka na każdą okazję
W pudełkach najczęściej szukamy diet, które pozwalają schudnąć, ale dużym zainteresowaniem cieszą się także diety specjalistyczne: – Bezglutenowa, tarczycowa, na insulinooporność – wylicza Monika Guz. – Z cateringu dietetycznego korzystamy wtedy, gdy chcemy się zdrowo odżywiać, schudnąć bądź zbudować masę ciała lub właśnie jeśli mamy problemy zdrowotne – wskazuje.
W czasie pandemii wiele osób zrezygnowało także z mięsa: – Szczególną popularnością cieszą się również diety wegetariańskie – przyznaje Monika Nowicka, dietetyk kliniczny z innej firmy cateringowej. – W czasie pandemii Polacy zwrócili także uwagę na to, żeby w diecie było mniej mięsa, mniej tłuszczów. I na polskim talerzu pojawia się coraz mniej takich produktów – ocenia.
Gorzka i mądra dieta
W sumie do stosowania ograniczeń w diecie przyznaje się już 85 procent Polaków. A blisko połowa z tej grupy, 45 procent, to osoby, które ograniczyły bądź całkowicie wykluczyły cukier ze swojego jadłospisu. – Nawet jeśli sami przygotowujemy posiłki, to wybieramy produkty coraz mądrzej. A także dbamy o to, aby były to produkty wysokiej jakości, a niekoniecznie zawsze najtańsze – wskazuje dietetyk Olimpia Przyjemska. – I dzięki temu odżywiamy się coraz lepiej.
Posłuchaj
Przeczytaj także
- Wrogość i agresja. Skłonności wynikają ze źle dobranej diety
- Cierpiący na choroby układu pokarmowego z "Apetytem na życie"
- Wyjątkowo długi karnawał 2022. Czas zabawy, spotkań i… pożegnania z mięsem
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Piotr Łodej
Autorka materiału reporterskiego: Izabela Kostyszyn
Data emisji: 10.01.2022
Godzina emisji: 16.51
pr