Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Dogódź sobie w Sylwestra
2010-12-30, 20:12 | aktualizacja 2010-12-30, 20:12
Co koniecznie musi się znaleźć na sylwestrowym stole we Francji? Bo w Polsce oczywiście … chapsiki!
Posłuchaj
Mistrz kuchni, Franck Poupard proponuje podobne, jak w Boże Narodzenie, produkty. A zatem: gęsie wątróbki, marynowana pierś kaczki, dziczyzna oraz indyk. – W sylwestrową noc staramy się nieco urozmaicić nasze menu, wzbogacić je, dlatego pojawić się może homar czy langusta – zachęca Poupard.
W Polsce także możemy połechtać nasze podniebienia. Doskonale się do tego nadają chapsiki. – Potrzebny jest do ich przygotowania specjalny sprzęt: maleńkie porcelanowe miseczki albo miniaturowe łyżeczki fikuśnie wygięte tak, aby cała ich zawartość trafiała wprost do ust – tłumaczy Marek Brzeziński.
A więc – z czego składa się chapsik? Przede wszystkim z wyobraźni. – Trzeba zderzać smaki: słodki, cierpki, kwaśny i ostry i kombinować jakby je tu doprowadzić, by stanęły naprzeciw siebie – zachęca.
Jak i z czego przygotować dania na jeden chaps oraz z jakimi napojami je podawać – Marek Brzeziński zdradza w audycji.
Aby jej wysłuchać wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.