Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
I na Święta, i na Sylwestra… gęś!
2010-12-29, 16:12 | aktualizacja 2010-12-29, 16:12
We Francji metod przygotowania gęsich wątróbek jest wiele. Czasem w naprawdę zaskakujących kombinacjach …
Posłuchaj
W Prowansji przyrządza się wołowe ogony w gęsich wątróbkach, w Normandii wątróbki faszeruje się pikantną kiełbasą z pieprzem, solą i czosnkiem, a Gerard Depardieu przyrządza je w litrze słodkiego wina. Wreszcie … hamburger z gęsimi wątróbkami w miodzie, z czerwoną cebulą i sezamkiem.
A wszystko za sprawą króla Henryka IV Nawarskiego, który chciał, by każdy wieśniak we Francji mógł w niedzielę zjeść mięso. To temu władcy Francuzi zawdzięczają także rozpropagowanie trufli.
W audycji – przepis na pasztet z gęsich wątróbek, który podawać należy ze słodkim winem sauternes.
Aby wysłuchać rozmowy "I na Święta, i na Sylwestra… gęś!”, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.