I na Święta, i na Sylwestra… gęś!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
I na Święta, i na Sylwestra… gęś!
Potrawa z gęsich wątróbekFoto: Glow Images/East News

We Francji metod przygotowania gęsich wątróbek jest wiele. Czasem w naprawdę zaskakujących kombinacjach …

Posłuchaj

I na Święta, i na Sylwestra … gęś!
+
Dodaj do playlisty
+

 

W Prowansji przyrządza się wołowe ogony w gęsich wątróbkach, w Normandii wątróbki faszeruje się pikantną kiełbasą z pieprzem, solą i czosnkiem, a Gerard Depardieu przyrządza je w litrze słodkiego wina. Wreszcie … hamburger z gęsimi wątróbkami w miodzie, z czerwoną cebulą i sezamkiem.

A wszystko za sprawą króla Henryka IV Nawarskiego, który chciał, by każdy wieśniak we Francji mógł w niedzielę zjeść mięso. To temu władcy Francuzi zawdzięczają także rozpropagowanie trufli.

W audycji – przepis na pasztet z gęsich wątróbek, który podawać należy ze słodkim winem sauternes.

 

Aby wysłuchać rozmowy "I na Święta, i na Sylwestra… gęś!, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

Polecane