Święta po francusku
W Prowansji święta obchodzone są zupełnie inaczej niż w innych częściach Francji. Podczas wieczerzy wigilijnej na stół podaje się ryby w truflach lub dzika w oliwkach i czerwonym winie znad Rodanu.
Foto: Glow Images/East News
Stół wigilijny w Prowansji nakryty jest trzema obrusami, których nie można zmieniać przez całe święta. Stoją na nim trzy świece, które symbolizują świętą Trójcę.
Najważniejsze na stole są jednak desery. Jest ich trzynaście - tyle, ilu było uczestników ostatniej wieczerzy. Mogą to być gruszki zasmażane w karmelu i wanilii, konfitury z pigwy, ale zawsze na stole musi się znaleźć nugat, czyli przysmak z miodu cukru i migdałów.
Boże Narodzenie, to czas, kiedy wszyscy starają się przestrzegać tradycji. We Francji na świątecznym stole króluje głównie filet wołowy albo gęś, a na przystawki podawane są gęsie wątróbki i wędzony łosoś. Z kolei żelaznym punktem paryskiego świątecznego menu jest jagnięcina.
Aby wysłuchać całości wystarczy kliknąć ikonę dźwięku po prawej stronie przy audycji "Święta po francusku" w boksie Posłuchaj".
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.
(miro)