Sprawdzą się na talerzu i jako domowa dekoracja. Trwa sezon na dynie
2021-10-29, 07:10 | aktualizacja 2021-10-29, 15:10
Może być składnikiem wielu dań. Robi się z niej zupę, placki, zapiekanki i ciasta. Przez rolników uprawiana jest między innymi ze względu na pestki. Po dynię sięgamy coraz częściej i chętniej. To charakterystyczne warzywo nie tylko urozmaica nasze dania, ale też upiększa wiele wnętrz i domów.
– Dynia to bardzo uniwersalne warzywo. Pięknie wygląda na naszych stołach jako ozdoba, ale może być także dodatkiem lub podstawą tradycyjnych dań. Należą do nich: słynny już krem z dyni, curry z dyni z bulionem lub zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni – wyliczała Edyta Iroko z biura prasowego jednej z firm spożywczych.
Posłuchaj
Dynie
– Rodzina dyniowatych jest bardzo szeroka. Poza tradycyjnymi dyniami zaliczamy do niej również ogórki oraz cukinie. Rodna ta pochodzi z Ameryki Południowej. Znalazła tam służący jej klimat. Jest ciepło, a dynie lubią się wygrzewać na grządce. To bardzo ciekawa i wdzięczna roślina. Polecam ją pod uprawę – rekomendowała Kamila Musiatowicz, ogrodnik.
Nie tylko miąższ
Dynia to nie tylko smaczny, pomarańczowy miąższ. Jej pestki są bogate w liczne pierwiastki. Wzmacniają odporność, a także wspomagają urodę. – Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają też duże ilości potasu, magnezu i cynku, które wspiera wygląd skóry i sprawiają, że włosy oraz paznokcie świetnie wyglądają. Co więcej, spożywanie pestek dyni wpływa również na przyspieszenie gojenia się ran – usłyszeliśmy w materiale reporterskim.

Pozyskiwanie pestek
– Rolnicy mają specjalne maszyny. To taki rozłożysty kombajn, który nabija dynie na szpikulce. Następnie warzywo wciągane jest do środka maszyny, gdzie wybierane są same pestki. Z około jednego hektara uprawy dyni możemy pozyskać tonę pestek – mówił Piotr Dragan, wójt gminy Wisznice.
Nie wszystkie odmiany dyni nadają się jednak do spożycia. Część z nich to warzywa dekoracyjne. Zjedzenie ich nie powinno nam zaszkodzić, ale powinniśmy przygotować się na bardzo mdły smak.
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Łukasz Sobolewski
Autor materiału reporterskiego: Przemysław Cięgotura
Data emisji: 29.10.2021
Godzina emisji: 7.14
zch