Le Cordon Bleu po koreańsku

Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu posiada swoje szkoły nie tylko we Francji. Francuskich technik kulinarnych uczą sie także mieszkańcy Korei Południowej.

Le Cordon Bleu po koreańsku

Foto: Glow Images/East News

Le Cordon Bleu po koreańsku
+
Dodaj do playlisty
+

- Kiedy otwieramy szkołę w nowym kraju, staramy się dostosować nasz program do miejscowych produktów, potrzeb i oczekiwań – powiedziała Sandra Messier, w Akademii odpowiedzialna za marketing.

W Korei Południowej, wspólnie z ministerstwem rolnictwa tego kraju, wydana została książka "Spotkanie smaków w Le Cordon Bleu" – Pokazaliśmy w niej, w jaki sposób można stosować francuskie techniki kucharskie, przygotowując potrawę z miejscowych produktów – wyjaśniła.

Najpopularniejszą potrawą w Korei jest kim chi, danie z kapusty, zatem przepisy z uwzględnieniem tej potrawy znalazły się w książce i trafiły do wszystkich studentów Akademii, na całym świecie.

 

A my wracamy do Europy i proponujemy przepis na kacze nóżki, z południowo-zachodniej Francji.

Aby go poznać wystarczy kliknąć ikonę dźwięku przy nazwie audycji "Le Cordon Bleu po koreańsku" w boksie "Posłuchaj".

 

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

 

(asz)