Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Francja stawia na lokalne
2010-12-10, 14:12 | aktualizacja 2010-12-10, 14:12
Początkowo budynek rzeźni, następnie kostnicy, dziś – paryskie centrum kultury. To tu nagrodzono najlepsze francuskie książki kulinarne roku.
Posłuchaj
- Nową tendencją w tym roku jest powrót do korzeni, do przepisów kuchni lokalnej - opowiadał organizator imprezy, właściciel Akademii Kulinarnej "Le Cordon Bleu” André L. Cointreau. W konkursie znalazły się książki kucharskie z przepisami z maleńkich wsi i wysepek.
– W tym roku mamy także wyjątkowo dużo książek poświęconych potrawom mięsnych - dodał Cointreau.
Organizator wyraził zadowolenie z faktu, że książki kulinarną są wydawane w coraz piękniejszej formie. – Jest to interesujące nie tylko z estetycznego punktu widzenia, ale także, jako odbicie dyskusji na temat tego, czy kuchnia jest sztuką - dodał.
Francuscy szefowie kuchni twierdzą, że nie są artystami, uważają się raczej za rzemieślników, którzy po prostu obsługują klientów. Może właśnie dlatego w konkursie wyróżniono książki będące klasycznymi podręcznikami gotowania, związane z cukiernictwem, encyklopedie win oraz książki kucharskie dla dzieci.
Jedną z piękniej wydanych książek był album o rybach i owocach morza. Sposób przyrządzenia tych ostatnich, a dokładniej – krewetek, jest naszym dzisiejszym przepisem.
Aby wysłuchać audycji Marka Brzezińskiego "Francja stawia na lokalne”, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.
(asz)