Reklama

reklama

Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie
Grafika ilustracyjnaFoto: Polona

Trzynastka nie musi być pechowa – choć w tym roku pandemiczne okoliczności rzeczywiście nie sprzyjają Europejskiemu Festiwalowi Smaku w Lublinie. Jest to wydarzenie multimedialne i multikulturowe.

shutterstock_1107389966 kuchnia staropolska polska kuchnia 1200.jpg
Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku"

Żywy ogień i muzyka

13. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie oficjalnie zacznie się 6 września i potrwa do 12 września, lecz Przedsmak – czyli wstępne wydarzenia kulinarne – będzie serwowany odbiorcom już od 4 września. Formułę Przedsmaku zainspirowała książka "Zbiór dla kuchmistrza", w której znalazły się spisane w XVIII w. fragmenty książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance z ok. 1540 roku, uznawanej za najstarszą polską książkę z przepisami kulinarnymi. 

Posłuchaj

53:42
Święto smaków w Lublinie. Waldemar Sulisz gościem Moniki Małkowskiej (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 

– By gotować na żywym ogniu jak w starej kuchni, zaprosiliśmy Muzeum Wsi Lubelskiej. Przez dwa dni będziemy gotować potrawy inspirowane kuchnią z okresu baroku, a nawet wcześniejszą. To gotowanie na żywym ogniu doprawimy muzyką, a może nawet jakąś małą potańcówką – zapowiada Waldemar Sulisz, historyk teatru, krytyk kulinarny, reporter i dziennikarz oraz dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku.

"Kuchmistrzostwo". Zguba odnaleziona po prawie pięciuset latach/Kuchnia bardzo staropolska

Polska kuchnia romantyczna

Miejscem zdarzeń jest cały Lublin. Miasto, gdzie spotykają się różne tradycje – Wschód i Zachód, wartości katolickie, prawosławne, judaistyczne, tatarskie, greckie i ormiańskie. Tym razem motywem przewodnim będzie polska kuchnia romantyczna… Choć tytuł jednej z publikacji wyd. Czarne – "Kapłony i szczeżuje" – nie wydaje się szczególnie romantyczny, to zapoznanie się z tą pozycją pozwala dowiedzieć się, czym dla naszych przodków było jedzenie – spotkania przy stole, ich oprawa, charakter posiłków. 

W tegorocznym programie rozmaitym aspektom historycznej kuchni towarzyszą wystawy i występy artystów sceny i estrady. Między innymi pierwszy raz po długiej przerwie pojawi się Stan Borys, który będzie recytował Norwida. W finałowym koncercie wystąpią Luigi Pagano i Dominika Zamara. 

EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU 2020/FestiwalSmakuLublin

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Monika Małkowska
Goście: Waldemar Sulisz (historyk teatru, krytyk kulinarny, reporter i dziennikarz, autor kilku albumów, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku)
Data emisji: 30.08.2021
Godzina emisji: 22.05 

kr

Polecane