Nie marnujmy żywności

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nie marnujmy żywności
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Victoria 1

Projekt PROM, którego celem jest zbadanie, ile żywności marnuje się w Polsce w całym łańcuchu żywnościowym – zwanym: od pola do stołu. To pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w naszym kraju. Najnowsze wyniki po ponad dwóch latach badań dostarczają nam informacji, w jaki sposób możemy przeciwdziałać marnowaniu żywności. W Polsce tracimy rocznie blisko 5 mln ton żywności, a za największą część – aż blisko 3 mln ton – odpowiadają konsumenci. Liderem projektu jest Federacja Polskich Banków Żywności, a partnerami m.in. Instytut Ochrony Środowiska – PIB i SGGW w Warszawie.

TytułObok nas 2021/07/08 14:19
ProwadzącyElżbieta Korczyńska
Playlista
Tagi

Polecane