Otwarcie ogródków restauracyjnych. Na co najbardziej czekamy?
2021-05-15, 08:05 | aktualizacja 2021-05-15, 13:05
– Jesteśmy przeszczęśliwe. Będzie dużo fajniej, do tej pory trzeba było iść do parku i szukać tam ławki. Pójdziemy gdzieś posiedzieć ze znajomymi, żeby skorzystać z okazji – deklarują przechodnie, z którymi rozmawiał reporter Trójki.
– Przez ostatnie tygodnie intensywnie pracowaliśmy nad nowym, letnim menu, które zaprezentujemy naszym gościom już dziś. To owocowe propozycje, które będą kojarzyć się z wakacjami. Mamy nadzieję, że się spodobają – mówi Agata Płocka, restauratorka z Warszawy. Jak przyznaje, liczy, że letnie miesiące pozwolą nieco odrobić straty, choć na pewno nie uda się wypracować zysku równemu działalności całorocznej.
Posłuchaj
Otwarcie ogródków to zwrot w stronę normalności. – To nie jest jeszcze powód do świętowania, ale rzeczywiście wszyscy się mobilizują, żeby jak najszybciej rozpocząć działalność i odrobić straty, które mają z powodu zamknięcia. – ocenia Alicja Popek, z serwisu GastroWiedza.pl.
Zgodnie z decyzją rządu, od 15 maja 2021 roku restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci będą musieli zajmować co drugi stolik, a odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Piotr Firan
Autor materiału reporterskiego: Józef Niewiarowski
Data emisji: 15.05.2021
Godziny emisji: 08.23
gs