W Polsce powstanie biodegradowalne tworzywo sztuczne z… ziemniaków
W Tarnowie będzie produkowana skrobia termoplastyczna, czyli całkowicie biodegradowalne tworzywo sztuczne z ziemniaków, a konkretnie – z mąki ziemniaczanej. Przy dalszej przeróbce mogą z niej powstawać np. opakowania jednorazowe, sztućce, folie czy doniczki, które rozłożą się po około pół roku.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock/Sea Wave
Genialne w swojej prostocie
Twórcom tego ekologicznego surowca realizacja projektu od pomysłu do uzyskania gotowego produktu zajęła ponad rok. Pilotażowa instalacja do wytwarzania skrobi termoplastycznej została właśnie uruchomiona w tarnowskim Centrum Badawczo-Rozwojowym Grupy Azoty S.A.
– Zwykła mąka ziemniaczana, którą stosujemy w kuchni, jest przerabiana na polimer biodegradowalny. Naszym celem było opracowanie takiego tworzywa, które będzie tanie i jak najmniej przetworzone. To istotne, żeby nie było chemicznych ingerencji. Nasz produkt wymaga właściwie tylko obróbki termicznej – wyjaśnia kierownik projektu Magdalena Pantoł.
Odpowiedź na dyrektywę PE
Tu nasuwa się pytanie o możliwość zrobienia takiego tworzywa samodzielnie w domu. Prezes przedsiębiorstwa Tomasz Hinc zdecydowania zaprzecza, przy czym podkreśla, że skrobia termoplastyczna jest odpowiedzią na dyrektywę Parlamentu Europejskiego z czerwca 2019 roku, mającą na celu zmniejszenie wpływu produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. – Opakowania jednorazowe, które nie powstają naturalnie, zostaną wykluczone z obrotu. Oznacza to, że wzrośnie zapotrzebowanie na materiały spełniające normy ekologiczne – dodaje.
Z ziemi do drukarek 3D
Skrobia termoplastyczna, która zaczynają produkować tarnowskie Azoty, to tylko półprodukt w postaci granulatu, z którego mogą powstać opakowania jednorazowe, sztućce, kubki, folie i doniczki, które po upływie kilku miesięcy rozpuszczą się w ziemi. Grupa Azoty obecnie pracuje nad wykorzystaniem skrobi w druku 3D.
Pożyczamy świat od naszych dzieci/Grupa Azoty
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Bartłomiej Maziarz
Data emisji: 12.05.2021
Godzina emisji: 13.32
kr