Comfort Food. Wpływowe trendy kulinarne
2021-05-01, 13:05 | aktualizacja 2021-05-04, 10:05
Comfort Food to jeden z trendów, który zalewa restauracje na całym świecie. – To jedzenie, które pociesza i przynosi ulgę. Dania, które kojarzą nam się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami – mówiła w programie "Gorąca płyta" Adriana Marczewska. Jakie jeszcze obowiązują trendy kulinarne?
Trendy kulinarne zalewają świat. Część z nich zmienia się w zależności od czasów i położenia geograficznego. Wszystkie mają jednak szczególny wpływ na kulinarnych smakoszy. Które z trendów obowiązują obecnie?
Posłuchaj
Comfort Food
– To jedzenie związane z emocjami. W Polsce nazwalibyśmy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, pierogi, rosół czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem – tłumaczyła Wiktoria Górecka, blogerka kulinarna.
– Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji. Szefowie kuchni dbają już nie tylko o aspekty wizualne podawanych dań. Teraz istotne stało się również to, by za pomocą jedzenia i jego smaków przenosić klientów w miejscu i czasie – mówiła. – To, co jemy, zależne jest nie tylko od naszych indywidualnych preferencji. Na nasze wybory składa się również sytuacja gospodarczo-polityczna świata. W czasach pandemii, w poczuciu zagrożenia i chaosu, nasze preferencje żywieniowe uległy zmianie. Wielu z nas odnajduje bezpieczeństwo w smaku domowych potraw. Ten element również wpływa na trend obecny w restauracjach. Serwowane jedzenie nie musi wyglądać pięknie i zachwycająco. Ważne, by klienci już po pierwszym kęsie czuli, że są w domu – dodała blogerka.
Jedzenie z Instagrama
– Bodźce wizualne królują w mediach społecznościowych. Największą popularnością cieszą się dania, które wśród użytkowników wywołują ekscytację. Potrawy niespróbowane, idealne, zawierające błysk i intensywność kolorów. Chcemy oglądać jedzenie o podkreślonej konsystencji, które leje się lub kruszy. Co więcej, w trendach widoczne są różnice kulturowe. W Europie większą uwagę przyciągają dania słodkie, między innymi te z czekoladą. W Azji natomiast są to te, które kojarzą się z wysokim statusem społecznym, czyli na przykład owoce morza – opowiadała Wiktoria Górecka.
Gorąca Płyta Odc. 11 | Comfort Food / Trójka Program 3 Polskiego Radia
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Data emisji: 01.05.2021
Godzina emisji: 12.06
zch