Szlakiem niezwykłych owoców
2021-04-18, 14:04 | aktualizacja 2021-04-19, 06:04
W czasach pandemii zapach i smak egzotycznych owoców łagodzi tęsknotę za podróżą. W tym programie wybraliśmy się właśnie śladem egzotycznych smaków i wspomnień. Karambola, sharon, mango: jak są wykorzystywane w swoich ojczyznach, a co można z nimi zrobić w polskiej kuchni.
Jednak na pierwszy ogień poszedł jackfruit (chlebowiec różnolistny) powszechnie uznawany za największy owoc świata: średnio jeden waży ok. 10 kg, chociaż bywają też takie, które przekraczają 20 kg! Smak jest rzeczą względną: Anna Kwiatkowska nie jest nim zachwycona i uważa, że smakuje jak rozgnieciony ziemniak z cytryną. – Ja bym dorzuciła rozgotowanego kurczaka i całą garść wymieszanych dziwnych, niedosmaczonych potraw – dodaje gość, podróżniczka Joanna Sikorska-Waś.
Posłuchaj
– Dzięki temu, że jest tak duży i ma w kuchni wiele zastosowań, można go np. smażyć, jackfruit stał się w Azji niezwykle ważnym owocem. Dla wegan stanowi doskonały zamiennik mięsa, dla dzieci dodatek do deserów, a dla biedniejszych rodzin po prostu podstawę ich pożywienia – tłumaczy Joanna Sikorska-Waś.
– Inną tak uniwersalną rośliną jest chlebowiec. Jego owoce z powodzeniem zastępują chleb. I w przeciwieństwie do jackfruita, uwielbiam go – dodaje prowadząca.
Obie panie zgadzają się co do jednego: król owoców jest tylko jeden. I jest nim... durian! To bliski kuzyn jackfruita i z daleka można je nawet pomylić. Jednak jeśli podejdzie się bliżej, wszystko staje się jasne. A to za sprawą zapachu, a raczej – niezwykle intensywnego odoru! – Zapach duriana składa się z ponad 40 składników i ich mieszanka daje po prostu smród. Z tego powodu nie można go np. wnosić do hotelu – wskazuje trójkowy gość. – W wielu miejscach, na lotniskach, w sklepach, hotelach właśnie, można nawet dostrzec znak: przekreślony owoc duriana w kółku – opowiada.
Durian/YouTube cook and food
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 18.04.2021
Godzina emisji: 13.21
pr