Rozsiewać dobro. Historia niezwykłej zupy
2021-04-04, 10:04 | aktualizacja 2021-04-08, 15:04
Warto nieść pomoc nie tylko od święta. W "Zagadkowej niedzieli" historia o tym, że można realizować swoją pasję i pomagać tym, którzy tego potrzebują. Katarzyna Stoparczyk zaprosiła nas na spotkanie z Katią Roman-Trzaską, założycielką szkoły gotowania dla dzieci.
Katia Roman-Trzaska od kilkunastu lat prowadzi szkołę gotowania dla najmłodszych. W czasie pandemii postanowiła nie załamywać rąk i zaczęła tworzyć niezwykłe zupy.
– Gdy zaczęła się pandemia, musieliśmy zamknąć szkołę. Dzieci nie mogły już do nas przychodzić. Wszyscy trochę się przestraszyliśmy i zastanawiali, co będzie dalej. W takich momentach zawsze zabieramy się za wymyślanie, co możemy zrobić, by poczuć się lepiej. Wiedzieliśmy, że wiele osób znalazło się w trudnej sytuacji. Wiedzieliśmy też, że będą potrzebowali ciepłego posiłku. Przez cały ten czas ugotowaliśmy prawie dziesięć tysięcy słoików zupy. Dla lekarzy, rodzin z kłopotami, osób bezdomnych i wszystkich, którzy potrzebowali czegoś pożywnego. Codziennie gotowaliśmy około siedemdziesięciu litrów. To dwa duże garnki. Są takie wielkie, że mogłoby się w nich schować pięcioletnie dziecko – mówiła z uśmiechem Katia Roman-Trzaska.
Posłuchaj
Praca zespołowa
– To nie tylko moja zasługa. Codziennie, pięć dni w tygodniu, kilka osób gotowało i pomagało przy przygotowywaniu posiłków. To były zupy esencjonalne, które pozwalały zaspokoić głód. Znalazły się wśród nich m.in. krupnik i grochówka – dodała.
Zwiększamy skalę pomocy! Pisze do nas co raz więcej organizacji i już wiemy, że zakładana przez nas ilość rozejdzie się...
Opublikowany przez Little Chef Niedziela, 15 marca 2020
Co mistrzyni kuchni kocha w świętach Wielkiej Nocy?
– Kocham w świętach to, że można być razem z rodziną i bliskimi. Nawet jeśli jest ich w tym roku mniej niż w poprzednich. Kocham to, że możemy usiąść razem przy stole, pójść na spacer, zwolnić i spędzić czas bez telefonu i komputera. To cudowne chwile. Tym bardziej że w Wielkanoc mamy już wiosnę – opowiadał gość programu.
Ponadto w programie:
- Wielkanocne tradycje. Skąd wzięło się dzielenie się jajkiem?
- Propozycje książkowe na święta i nie tylko
- Jak wyglądał książęcy wielkanocny stół?
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Data emisji: 28.03.2021
Godziny emisji: 9.06
zch/kr