Rośliny hodowane w roztworze wodnym. Czy to przyszłość dla rolnictwa?

Naukowcy pracują nad nową metodą uprawy warzyw i owoców. Rośliny mają być hodowane w pomieszczeniach w roztworze wodnym. Zamiast słońca, światła mają dostarczać im specjalne lampy. Czy hydroponika zdominuje tradycyjne rolnictwo?

Rośliny hodowane w roztworze wodnym. Czy to przyszłość dla rolnictwa?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Pixabay.com

Rolnictwo hydroponiczne, czyli tak zwane uprawy kontenerowe to nowy pomysł naukowców na odciążenie ziemi i wyżywienie ludzkości. Jak szacuje ONZ, do 2050 roku na świecie ma żyć około dziesięciu miliardów osób. Czy nowa metoda przyczyni się do poprawy jakości życia? 

Uprawy hydroponiczne. Czy to przyszłość dla rolnictwa? (Zapraszamy do Trójki)
3:47
+
Dodaj do playlisty
+

Alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa? 

– Zastosowanie hydroponiki daje szanse rozwoju pewnym grupom odbiorców. Mam tutaj na myśli hobbystów czy osoby, które chciałyby uprawiać własne warzywa, ale nie mają na to miejsca lub mieszkają w rejonach, gdzie dominują nieurodzajne gleby. Rolnictwo kontenerowe nie zawsze może być jednak alternatywą dla tradycyjnego. Warto wspomnieć, że nowy sposób uprawy wymaga dostępu do energii elektrycznej i wody – mówi profesor Tomasz Zaleski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. – Są takie warzywa i owoce, które nie nadają się do uprawy w sposób kontenerowy. Ma to swoje uzasadnienie głównie w aspekcie biznesowym. Patrząc na rolnictwo w ten sposób, należy obliczyć zyski. Hydroponika na polskim rynku to przede wszystkim wizja zabezpieczenia dużych miast i aglomeracji oraz zapewnienie ich mieszkańcom dostępu do świeżej żywności. Dobrym przykładem mogą być rośliny o krótkim czasie uprawy, takie jak sałata, kiełki czy przyprawy. Hodowanie ich blisko miasta da zyski zarówno konsumentom, jak i hodowcom – wyjaśnia profesor. 

#4 Hydroponika  Uprawa pomidorów w hydroponice / Hydroponika Bez Ogródek

Szansa na poprawę jakości 

– Należy przyjrzeć się produktom, które uzyskują wysokie ceny na rynku. Wspomniana sałata w okresie okołozimowym nie pochodzi z rodzimej produkcji. Ponosimy w związku z tym ogromny koszt środowiskowy w postaci ceny transportu i produkcji dwutlenku węgla. Gdybyśmy mogli wytwarzać ją blisko konsumenta, ten koszt byłby nieporównywalnie niższy, a klienci sklepów otrzymywaliby świeżo zerwany produkt w atrakcyjnej cenie. Jeśli warzywa są dobrze uprawiane w systemie hydroponicznym, smakują dokładnie tak samo jak te hodowane tradycyjnymi metodami – zapewnia doktor Anna Kołton z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Hydroponika  wstęp do uprawy bezglebowej / OGRÓDEK Majsterkowicza

Naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego pracują nad projektem, który umożliwiłby uprawę roślin na biegunie północnym. W tym celu do stacji badawczej Polskiej Akademii Nauk planują wysłać specjalnie przygotowany kontener. Warto dodać, że uprawy bezglebowe funkcjonują już w części afrykańskich państw, m.in. w Kenii, Rwandzie, Tanzanii, Somalii czy Ugandzie.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Karol Gnat
Autorka materiału reporterskiego: Joanna Gąska
Data emisji: 26.03.2021
Godzina emisji: 16.48

zch